A zöldségekben lévő luteolin daganatellenes hatású

Világszerte nők milliói szednek ösztrogén és progeszteron tartalmú hormonkészítményeket, hogy elkerüljék a menopauza nem kívánt hatásait. Ugyanakkor egyre több tanulmány azt sugallja, hogy az ilyen jellegű kezelés növeli az emlőrák kockázatát. A zöldségekben viszont, például a zellerben is megtalálható luteolin csökkentheti annak kockázatát.

A columbiai Missouri Egyetem kutatói azt állítják, hogy a luteolin, ami természetes körülmények között a gyógynövényekben és a zöldségekben található meg, képes lassítani az emlőrák kialakulását, amit a hormonpótló kezelés során alkalmazott ösztrogén és szintetikus progesztin okoz.

A brokkoli és a zeller is jóA kutatást vezető Salman Hyder elmagyarázta, hogy a legtöbb idősebb korú nő emlőszövetében jóindulatú elváltozások alakulnak ki, amelyekből nem fejlődik ki daganat egészen addig, amíg valamilyen, a tumor létrejöttének kedvező hatás nem éri. Jelen esetben a hormonpótló kezelés során alkalmazott progesztin fokozhatja az elváltozásokhoz vezető erek fejlődését, aminek következtében jobb lesz a terület vérellátása, és ez kedvez a daganat kialakulásának.

Hyder kutatócsoportja megállapította, hogy az emberi eredetű emlőráksejtek a fejlődésük során az őssejtekhez hasonló tulajdonságokat öltenek, aminek következtében nehezebb ezeket a sejteket elpusztítani.

Hogyan segíthet a luteolin?

A vizsgálat során az emlőrák sejteket 24, illetve 48 órán keresztül különböző koncentrációban alkalmazott luteolin kezelésnek vetették alá. Az eredmények azt mutatták, hogy a luteolin jelentős mértékben csökkentette a rákos sejtek életképességét. A daganatos sejteket tápláló erek mennyisége csökkent, emiatt a sejtek elpusztultak, és a rákos sejtek növekedését elősegítő őssejt-tulajdonságaikat is elvesztették. Összességében azt találták, hogy a luteolinnak daganatellenes hatása van.

Úgy tűnik, hogy a luteolin többféleképpen képes megelőzni vagy megakadályozni a daganat növekedését. A kutatócsoport reményei szerint a jövőben tervezett kutatások lehetőséget teremtenek egy új gyógyszer kifejlesztésére, aminek segítségével az agresszívebb és nehezen kezelhető emlőrákos esetekre is születhet hatékony terápiás megoldás. Elképzelhető, hogy a jövőben a hatóanyag kiegészítő kezelés formájában, közvetlenül a véráramba juttatva használható.

Mindeközben Hyder és munkatársai arra buzdítják a nőket, hogy továbbra is táplálkozzanak egészségesen, fogyasszanak sok zöldséget és gyümölcsöt. Luteolint a kakukkfű, a petrezselyem, a zeller és a brokkoli tartalmaz.

Az amerikai nők körében a bőrrák után az emlőrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés, és a daganattal összefüggésbe hozható haláleseteket tekintve a második vezető halálok. A hormonpótló kezelés az egyik legszélesebb körben alkalmazott terápia az Egyesült Államokban. Bizonyára nagy jelentősége lenne egy olyan új hatóanyagnak, amely lehetővé teszi a nők számára, hogy a továbbra is igénybe vehessék ezt az igen hatékony kezelési módot, annak hosszútávon potenciálisan halálos mellékhatása nélkül.