Ne hagyja ki a mammográfiát!

A kihagyott és az elkésett mammográfiai vizsgálatoknak súlyos következményei vannak. Az álpozitív eredmény okozta lelki trauma hatására sok nő inkább úgy dönt, hogy nem megy többet mammográfiás szűrésre. Az álpozitív lelet azt jelenti, hogy a mammográfiás képen daganatos megbetegedésnek tűnő elváltozást észlelnek, amely valójában jóindulatú elváltozás.

Míg erre fény derül, a beteg komoly lelki megpróbáltatáson megy keresztül, és hatására úgy dönt, hogy késlelteti vagy esetleg ki is hagyja a szűrés következő időpontját. Az orvosok szerint azonban ez végzetes hiba, hiszen a korai felismerés életeket menthet.

A korai felismerés életmentő

Sajnos az 50 év feletti nők esetében a minden második évben kihagyott szűrővizsgálat azt jelentené, hogy a rákokos esetek 30%-át nem vennénk észre – nyilatkozta dr. Stefanie Zalasin, a Northern Westchester Hospital munkatársa, a mell képalkotó vizsgálatának specialistája.

Nemrégiben a Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention című kiadványban megjelent tanulmány szerint biztosítani kell a nőket arról, hogy a mammográfiák és a biopsziák nagy többsége normális, ezzel csillapíthatják a nők szorongását a mammográfiá illetően – nyilatkozta Zalasin.

A nemrégiben megjelent tanulmány során több mint 741 000 mammográfiás felvételt elemeztek 262 000 nőn Chicagóban. A felvételek körülbelül 12%-a mutatott álpozitív eredményt. Miközben a negatív eredményt kapó nők 15%-a nem vett részt következő vizsgálaton, az álpozitív eredménnyel szembesülőknél ez a szám már 22%. Azok a nők, akiknek több mint egy felvétele van a rendszerben és az első eredményük negatív, 36%-kal nagyobb eséllyel jelentek meg vizsgálaton a következő 3 évben, mint az álpozitívval rendelkezők. Az álpozitív felvétellel szembesülő nők második szűrése átlagosan 13 hónapot késett.

A kihagyott és az elkésett mammográfiai vizsgálatoknak súlyos következményei vannak. Az előrehaladott mellrákkal diagnosztizálás kockázata a korábban álpozitív eredménnyel szembesülők között 0,4%, míg a negatív felvétellel rendelkezők körében 0,3%, a különbség szignifikánsnak bizonyult.

Az alattomosan növekvő rosszindulatú daganat szempontjából nagyobb kockázatnak vannak kitéve azok a nők, akiknek a felvétele korábban álpozitív eredmény mutatott. Ezért is nagyon fontos, hogy a nők járjanak mammográfiára még akkor is, ha korábban rossz tapasztalatuk született – mondta Zalasin.

Hazánkban a 45 és 65 év közötti nőket kétévente hívják mammográfiás szűrővizsgálatra.