Mellrák után a rekonstrukciós műtét csökkenti a szorongást

Ha a mellrák leküzdésének része volt a mell eltávolítása is, érdemes mielőbb hozzáfogni a rekonstrukciós műtétekhez, mivel ez jelentősen csökkenti a szorongást, amit a páciens átél. A masztektómia után azok a nők, akik vártak a rekonstrukciós eljárással, negatív énképről, csökkent szexuális érdeklődésről és az életminőség romlásáról számoltak be.

Természetesen nem ez a megközelítés az egyetlen opció, ugyanakkor a kutatás azt mutatja, hogy a masztektómiát követő rekonstrukciós műtét segít abban, hogy a páciens ne éljen át egy szorongással, negatív testképpel és szexuális vágycsökkenéssel átszőtt nehéz időszakot – mondja a kutatást vezető dr. Toni Zhong, a Torontói Egyetem munkatársa.

Kevesebb szorongásA kutatás során a szakemberek 106 olyan mellrákos pácienst vizsgáltak, akik melleltávolító műtéten estek át. Harminc közülük az eltávolítással egyidejűleg esett át a rekonstrukción, míg 76 százalék várt a rekonstrukciós műtéttel. Ez általában átlagosan 3 év várakozási időt jelentett.

A masztektómia előtt a résztvevők 26 százaléka szorongott extrém mértékben, és 9 százaléknál jelentkeztek számottevő depressziós tünetek.

Mindkét csoport esetében csökkent a szorongás, miután a rekonstrukciós műtétre sor került. Hat hónappal a műtétek után a két csoport énképe és életminősége szempontjából nem volt különbség.