Mellrákot is okozhat a túl sok cukor

Azt eddig is tudtuk, hogy könnyebben elhízik, aki sok cukrot fogyaszt. Az azonban meglepő fejlemény, hogy a cukorban gazdag étkezés akár mellrákot is okozhat, ami idővel akár tüdőrákhoz is vezethet. Jó tudni, hogy egy doboz kóla kb. 8,25 evőkanál cukrot tartalmaz, és hogy a napi cukorbevitelnek a kalóriabevitel legfeljebb 10 százalékát volna szabad kitennie.

A kutatást vezető Peiying Yang, a Texasi Egyetem adjunktusa szerint már korábban is számos kutatás igazolta a tényt, hogy bizonyos ráktípusok kialakulásában a cukor kulcsfontosságú szerepet játszik. Ez azonban az első kutatás, amely állatkísérletek segítségével bizonyítja is, hogyan történik a jelenség.

Az egyik "bűnös"A Cancer Research című szaklapban publikált kutatás szerint az kísérleti egerek ugyanolyan arányban fogyasztottak szacharózt és fruktózt, mint a fejlett világ modern embere, különösen a zsíros és vörös húsok aránya volt magas, míg a zöldség- és gyümölcsbevitel alacsony maradt.

Volt csoport, amely a szacharóz bevitelét fokozta, a másik a fruktózét, a harmadik pedig keményítő-kontroll diétán élt. Az eredmény megdöbbentő volt: a keményítő-kontroll diétán élő egerekhez képest a két másik csoport tagjai: 50-58 százalékos arányban betegedtek meg mellrákban.

Jelenleg egy átlagos amerikai cukorfogyasztásának fele cukros üdítőkből és gyümölcslevekből származik. Egyetlen doboz Coca-Cola körülbelül 8,25 evőkanál cukrot tartalmaz. A WHO ajánlása szerint a napi cukorbevitelnek a napi kalóriabevitel legfeljebb 10 százalékát volna szabad csak kitennie, de ezt a legtöbb ember nem tartja be.