A túl kevés zsírszövet növeli a mellrák kockázatát

Úgy tűnik, a mellszövetek sűrűsége fontosabb kockázati tényező, mint a mellrákkal terhelt családi háttér. A kevesebb zsírsejttel rendelkező, sűrűbb mellszövetek esetén – azaz a kisebb mellű nőknél – kétszer nagyobb a veszélye a mellráknak, ráadásul az ilyen esetekben a mammográfiai vizsgálat is kisebb eséllyel mutatja ki a kóros elváltozásokat.

A San Francisco-i központú Kaliforniai Egyetem munkatársai több mint 18 ezer olyan nőt vizsgáltak, akiknél mellrákot állapítottak meg, emellett pedig további 184 ezer hasonló korú nőt is megfigyeltek, akiknél nem jelentkeztek a mellrák tünetei.

Több szövetben könnyebb felismerni

Ha a mellszövetek túl sűrűek, nem csak nagyobb eséllyel jelentkezik tumor arra való hajlam esetén, hanem egyúttal nehezebb is a problémát azonosítani a mammográfiás vizsgálattal. Ezzel szemben a zsírszövetben inkább gazdag mellek esetében jobban látszanak az esetleges kóros elváltozások, még mielőtt a betegség elhatalmasodna a szervezetben.

A kóros soványság kockázati tényező, míg a hízás több zsírsejtet garantál, ugyanakkor a kóros elhízás tovább növeli a rák kialakulásának kockázatát.