A túl kevés zsírszövet növeli a mellrák kockázatát

Úgy tűnik, a mellszövetek sűrűsége fontosabb kockázati tényező, mint a mellrákkal terhelt családi háttér. A kevesebb zsírsejttel rendelkező, sűrűbb mellszövetek esetén – azaz a kisebb mellű nőknél – kétszer nagyobb a veszélye a mellráknak, ráadásul az ilyen esetekben a mammográfiai vizsgálat is kisebb eséllyel mutatja ki a kóros elváltozásokat.

A San Francisco-i központú Kaliforniai Egyetem munkatársai több mint 18 ezer olyan nőt vizsgáltak, akiknél mellrákot állapítottak meg, emellett pedig további 184 ezer hasonló korú nőt is megfigyeltek, akiknél nem jelentkeztek a mellrák tünetei.

Több szövetben könnyebb felismerni

Ha a mellszövetek túl sűrűek, nem csak nagyobb eséllyel jelentkezik tumor arra való hajlam esetén, hanem egyúttal nehezebb is a problémát azonosítani a mammográfiás vizsgálattal. Ezzel szemben a zsírszövetben inkább gazdag mellek esetében jobban látszanak az esetleges kóros elváltozások, még mielőtt a betegség elhatalmasodna a szervezetben.

A kóros soványság kockázati tényező, míg a hízás több zsírsejtet garantál, ugyanakkor a kóros elhízás tovább növeli a rák kialakulásának kockázatát.

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés