Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

A túl kevés zsírszövet növeli a mellrák kockázatát

Úgy tűnik, a mellszövetek sűrűsége fontosabb kockázati tényező, mint a mellrákkal terhelt családi háttér. A kevesebb zsírsejttel rendelkező, sűrűbb mellszövetek esetén – azaz a kisebb mellű nőknél – kétszer nagyobb a veszélye a mellráknak, ráadásul az ilyen esetekben a mammográfiai vizsgálat is kisebb eséllyel mutatja ki a kóros elváltozásokat.

A San Francisco-i központú Kaliforniai Egyetem munkatársai több mint 18 ezer olyan nőt vizsgáltak, akiknél mellrákot állapítottak meg, emellett pedig további 184 ezer hasonló korú nőt is megfigyeltek, akiknél nem jelentkeztek a mellrák tünetei.

Több szövetben könnyebb felismerni

Ha a mellszövetek túl sűrűek, nem csak nagyobb eséllyel jelentkezik tumor arra való hajlam esetén, hanem egyúttal nehezebb is a problémát azonosítani a mammográfiás vizsgálattal. Ezzel szemben a zsírszövetben inkább gazdag mellek esetében jobban látszanak az esetleges kóros elváltozások, még mielőtt a betegség elhatalmasodna a szervezetben.

A kóros soványság kockázati tényező, míg a hízás több zsírsejtet garantál, ugyanakkor a kóros elhízás tovább növeli a rák kialakulásának kockázatát.