A sajtok, a joghurt és a mellrák

A legtöbb tejtermék – a joghurt kivételével – összefüggésbe hozható a rákbetegséggel, mivel ezek az IGF-1 nevű növekedési hormont tartalmazzák, amely a jóindulatú sejteket rosszindulatúvá teheti, és ilyesformán a mellrák kialakulását segíti. Emellett a növekedési hormon a túlsúlyért is felelős lehet, ezzel máris 13 ráktípus kockázatát növeli.

Ha valaki túl sok cheddar és krémsajtot fogyaszt, akár 50 százalékkal is növelheti a mellrák kialakulásának kockázatát – állítja egy friss tanulmány.

Iktassuk be a joghurtot is

A New York-i Roswell Park Cancer Institute munkatársai több mint 3 ezer nőt vizsgáltak egy 11 éves perióduson keresztül, akik közül 1941-en küzdöttek mellrákkal. Minden résztvevő napi tejtermék-fogyasztását elemezték. Mint kiderült, a sajtfogyasztás mintegy 53 százalékkal növelte a mellrák kialakulásának esélyét, míg a joghurt fogyasztása éppen hogy csökkentette azt, méghozzá 30 százalékkal.

A tejtermékek komplex tápanyagokat és egyéb összetevőket tartalmaznak, amelyek részben pozitívan, részben negatívan befolyásolják a mellrákra való hajlamot. A megoldás a mértéktartásban, illetve a kiegyensúlyozott, változatos étrendben rejlik – mondja dr. Susan McCann.

A szakemberek szerint azok, akik mértékkel fogyasztanak sajtot és egyéb tejtermékeket, valamint a joghurt is étrendjük része, nem kell, hogy aggódjanak a mellrák miatt.

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés