Befolyásolja a légzőszervi tünetek súlyosságát a menstruációs ciklus

A legújabb kutatási adatok szerint a nők légzőszervi tüneteinek (zihálás, köhögés, légszomj) súlyossága szorosan összefügghet a menstruációs ciklussal. A kutatási eredmények szerint az olyan légzőszervi megbetegedések, mint az asztma kezelése sokkal sikeresebb lehetne, ha személyre szabott, a menstruációs ciklussal összhangban levő terápiát dolgoznának ki minden nőnek.

Befolyásolja a légzőszervi tünetek súlyosságát a menstruációs ciklusA mostani kutatásban 4000 nő vett részt, akiknek egy kérdőívet kellett kitölteniük légzőszervi tüneteikről, asztmájukról, testtömegindexükről., valamint dohányzási szokásaikról. A nők mindegyike a menstruációs ciklus 10. és 22. napja között erős zihálást tapasztalt, ami a peteérés környékén (14-16 nap) volt a legrosszabb. A légzési nehézségek a 7. és 21. nap között tetőztek és a ciklus közepén voltak a legsúlyosabbak. A köhögés az asztmás, dohányos és túlsúlyos nők esetében különösen gyakori volt a peteérés után, a légzőszervi megbetegedésekre kevésbé hajlamos nőknél azonban érdekes módon a peteérés és a menzesz előtt fordult elő leggyakrabban.

„A légzőszervi tünetek és a menstruációs ciklus közti kapcsolat teljesen új felfedezés, ahogy az is, hogy erre a kapcsolatra a testtömegindex és a dohányzási szokások is hatással vannak” – nyilatkozta Dr. Macsali Ferenc, a norvég Haukeland Egyetemi Kórház munkatársa. „Adataink alapján úgy tűnik, hogy a légzőszervi tünetekre nagy hatással vannak a menstruációs ciklussal összefüggő hormonális változások. Vizsgálati adataink alapján látszik, mennyire hasznos lehet a személyre szabott terápia a légzőszervi megbetegedések esetében. Az asztma kezelése például jóval hatékonyabb lehetne, ha az orvosok figyelembe vennék a menstruációs ciklus változásait: így nemcsak a beteg járna jobban, de a kezelési költségek is csökkennének.”

Bár a kutatók egyértelmű kapcsolatot találtak a menstruációs ciklus és a légzőszervi tünetek között, ok-okozati összefüggéseket nem sikerült megállapítaniuk. A kutatás részletes leírása az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine című szaklap online kiadásában olvasható.