Amit (talán) nem tudunk a ciklusról

Tudjuk-e valójában, mi az a menstruáció előtti folyás vagy a pecsételés, illetve hogy miért is görcsöl a hasunk? Túl gyakran természetesnek vesszük az üzeneteket, melyeket testünk küld nekünk. A ciklus kezdete egybeesik a megtermékenyítetlen petesejt kibocsátásával, ami együtt jár a vérzéssel, és amit a méhnyálkahártya szövetének leválása okoz.

A ciklushoz kapcsolódó panaszok közé soroljuk a permenstruációs tüneteket és a dysmenorrhoeát. Míg az előbbinél egy komplex panaszegyüttes játszik főszerepet (fájások, rossz közérzet, érzelmi labilitás, ingerlékenység, depresszió), ami a menstruáció kezdete előtt jelentkezik és folyamatosan javul, múlik a ciklus előrehaladtával, addig a dysmenorrhoea tényleg nagyon fájdalmas ciklus.

A ciklushoz igazodó tünetek

Nem szabad megfeledkezni az endometriózisról sem, ami a méhnyálkahártya megbetegedése. A méhnyálkahártya méhen kívüli megjelenéséről van szó, olyan rendellenes helyeken, mint a petefészek és a petevezetékek. Ez a betegség lehet tünetmentes, de menstruáció előtti, illetve közbeni fájdalommal is járhat.

A permenstruációs tünetek (különböző formában és időben) a nők 35%-át érintik a nemzőképes korban. Más tünetek is lehetnek, fizikaiak és lelkiek is, melyek javarészt a menstruáció második felében (az úgynevezett luteális fázisban) jellemzőek.

De mik is ezek a tünetek? Feszülő mellek, súlygyarapodás (ami elsősorban a vízvisszatartásnak köszönhető), székrekedés, felfúvódás, a végtagok megduzzadása, pattanások megjelenése a homlokon és az állon. Persze a hangulat is változik: szorongás, álmatlanság, ingerlékenység, fáradtság jelentkezhet, éhségrohamok törhetnek ránk, illetve szaporább lehet a szívverésünk is.

A ciklus előtti folyás

A ciklust megelőző fehérfolyás nagyon gyakori jelenség, teljesen normális, tehát nem kell feltétlenen megijedni és pánikba esni. Ugyanakkor néhány fontos szempontot figyelembe kell venni, melyek segíthetnek eldönteni, hogy mikor beszélhetünk természetes jelenségről, és hogy mikor kell már aggódnunk.

Ha átlátszó, szagtalan és szálkásan nyúlékony, akkor természetes biológiai reakcióról van szó. Ha azonban a folyás mennyisége több és sűrűbb a megszokottnál, valamint ehhez kellemetlen szag is társul, jobb nőgyógyászhoz fordulni és szakmai tanácsot kérni. Általában egy egyszerű PAP-teszt már választ ad a kérdésre és elűzi a kétségeket.

Pecsételő vérzés

Előfordulhat az ovuláció időszakában: ha a pecsételést a petesejt kilökése okozza, a vérfoltokat kb. 10 nappal a menstruáció előtt már észlelhetjük.

Aggodalomra semmi ok, hiszen ezek az ovuláció alatti kis foltok a termékenység jelei. Azonban ha nem a szokásos formában, mennyiségben, időben jelentkezik a dolog, akkor betegségekre is utalhat, amilyen pl. a mióma, ciszták a petefészekben, polipok, vagy akár méhrák vagy méhnyakrák.

(Olaszból fordította: Taliga Nóra)