Fáradt, vashiányos lányok

A serdülőkor a természetes hormonális változások időszaka. Ilyenkor sok kamaszlány küzd vashiánnyal, és nem véletlenül lesz fáradékony. A vashiány és az energiaszint szorosan összefügg egymással. Felmérések szerint az Egyesült Királyságban a 11-18 éves lányok fele, illetve a dolgozó nők negyede vashiányos – és valószínűleg a többi országban sincs ez másképp.

A megkérdezettek közül ötből négy nő küzdött már extra fáradtsággal, és a nők kétharmada egynél több alkalommal tapasztalt már kóros kimerültséget. A vashiány és az energiaszint egymással szoros összefüggésben áll, mivel a hemoglobin termeléséhez szükségünk van erre a fontos ásványi anyagra is, amelynek segítségével a vörös vérsejtek az oxigént a szervezet különböző pontjaira szállítják.

Fáradt, sápadt, gyenge

A leginkább veszélyeztetettnek a nők számítanak, mivel a menstruáció során jelentős mennyiségű vért veszítenek, ugyanakkor a vegetáriánusok is veszélyben vannak, valamint mindenki, aki kerüli a vörös húsok fogyasztását, és nem pótolja egyéb módon a szükséges ásványianyag-bevitelt.

Paradox módon gyakran éppen a leginkább egészséges emberek azok, akik nem jutnak megfelelő vasmennyiséghez, illetve egyéb fontos vitaminok is kimaradnak az étkezésükből – mondja a kutatást vezető dr. Hilary Jones, aki szerint pl. azoknak is érdemes odafigyelniük az extra vasigényre, akik rendszeresen futnak, mivel az intenzív mozgás is szükségessé teszi a fokozott vasbevitelt.

A vashiány megelőzéséről bővebben olvashatnak ebben a korábbi cikkünkben.

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés