Fáradt, vashiányos lányok

A serdülőkor a természetes hormonális változások időszaka. Ilyenkor sok kamaszlány küzd vashiánnyal, és nem véletlenül lesz fáradékony. A vashiány és az energiaszint szorosan összefügg egymással. Felmérések szerint az Egyesült Királyságban a 11-18 éves lányok fele, illetve a dolgozó nők negyede vashiányos – és valószínűleg a többi országban sincs ez másképp.

A megkérdezettek közül ötből négy nő küzdött már extra fáradtsággal, és a nők kétharmada egynél több alkalommal tapasztalt már kóros kimerültséget. A vashiány és az energiaszint egymással szoros összefüggésben áll, mivel a hemoglobin termeléséhez szükségünk van erre a fontos ásványi anyagra is, amelynek segítségével a vörös vérsejtek az oxigént a szervezet különböző pontjaira szállítják.

Fáradt, sápadt, gyenge

A leginkább veszélyeztetettnek a nők számítanak, mivel a menstruáció során jelentős mennyiségű vért veszítenek, ugyanakkor a vegetáriánusok is veszélyben vannak, valamint mindenki, aki kerüli a vörös húsok fogyasztását, és nem pótolja egyéb módon a szükséges ásványianyag-bevitelt.

Paradox módon gyakran éppen a leginkább egészséges emberek azok, akik nem jutnak megfelelő vasmennyiséghez, illetve egyéb fontos vitaminok is kimaradnak az étkezésükből – mondja a kutatást vezető dr. Hilary Jones, aki szerint pl. azoknak is érdemes odafigyelniük az extra vasigényre, akik rendszeresen futnak, mivel az intenzív mozgás is szükségessé teszi a fokozott vasbevitelt.

A vashiány megelőzéséről bővebben olvashatnak ebben a korábbi cikkünkben.