A párkapcsolatot is befolyásolhatja a menstruációs ciklus

Miután egy nő végül Mr. Stabilt választja Mr. Szexi helyett, még hosszú ideig öntudatlanul vívódhat a döntésén – derült ki a Kalifornia Egyetem (Los Angeles) legújabb kutatásából. Az ilyen nők ugyanis a ciklusuk legtermékenyebb időszakában kevésbé érezhetik vonzónak párjukat és több hibát is találhatnak bennük, mint azok, akik szexuálisan kívánatosabb férfit választottak.

A párkapcsolatot is befolyásolhatja a menstruációs ciklus„A nők különbözően értékelik párjukat menstruációs ciklusuk eltérő szakaszaiban, és ez az értékelés attól is függhet, hogy alapvetően mennyire ítéli szexuálisan vonzónak a férfit” – mondta Martie Haselton pszichológus professzor, a kutatás vezetője.

A kutatásba 41 hosszú távú heteroszexuális kapcsolatban élő nőt vontak be. A résztvevőket arra kérték, hogy minősítsék, mennyire találják vonzónak párjukat. Olyan kérdéseket kellett megválaszolniuk, mint például „Mit gondol, mennyire találják vonzónak párjukat a nők egyéjszakás kalandok szempontjából, összehasonlítva más férfiakkal?”. Emellett arra is rákérdeztek, hogy mennyire érzik stabilitás szempontjából megbízhatónak a partnerüket. Ezután a nők ciklusának két időpontjában, alacsony és magas termékenységi szint idején újra megkérdezték tőlük, hogy mennyire tartják vonzónak, illetve megbízhatónak, stabilnak a partnerüket.

Az eredményekből kiderült, hogy a stabilitásra vonatkozó értékek nem változtak, a vonzalmi szint azonban jelentősen. Mindazonáltal ezek a negatív érzések múlónak bizonyultak, úgy tűnt, hosszútávon nem befolyásolta a kapcsolatot. „Még ha ezek a nők kevésbé érzik ilyenkor vonzónak a partnerüket, nem akarják befejezni a kapcsolatukat.” A kutató hozzátette, hogy bár azt már korábban is kimutatták, hogy a nők elvárásai változnak a ciklusuk folyamán, ez volt az első vizsgálat, amely arra is rávilágított, hogy ez a kapcsolatra is hatással lehet.

A tanulmány a Hormones and Behavior novemberi számában jelenik meg.