Jó kapcsolatban könnyebb hűségesnek lenni

Vajon mi lehet az oka annak, hogy vannak, akik soha nem csalják meg a párjukat? A férfiak és a nők pedig egyaránt hajlamosak a hűtlenségre, csakhogy létezik egy ösztönös, tudattalan mechanizmus, amely úgy működik, hogy a boldog párkapcsolatban élők a többi – amúgy vonzó – embert kevésbé vonzónak látják, ezért nem jelent számukra akkora kihívást a hűség.

Olyan legyen, mint az apám

Régóta közkeletű ténynek számít, hogy a nők előszeretettel választanak maguk mellé olyan férfit, aki erősen hasonlít édesapjukhoz mind külsőségek, mind személyiségjegyek tekintetében. Ha a nőnek rossz a kapcsolata az apjával, tudat alatt azért választ hasonlót társként, mert abban bízik, hogy „másodszorra” jóvá tehet mindent, ami gyerekkorában elromlott.

Törlés a Facebookon – javul a kapcsolat

A közösségi média kiiktatása segíthet visszacsempészni a titokzatosságot a párkapcsolatba. Azok a párok, akik nem ismerősei egymásnak a Facebookon, nagyobb eséllyel maradnak együtt – állítja a szakértő, aki szerint a Törlés gomb megnyomásával újból lángra lehet gyújtani a szikrát. Még jobb, ha az ember a saját profilját törli a közösségi médiából…

Boldog vagy, kedvesem?

A szerelem igenis létezik – és ennek kiderítése könnyebb lehet, mint hinnénk. Mindössze két kérdést kell feltenni ahhoz, hogy előre lehessen jelezni, elválunk-e a közeljövőben. A két kérdés: Mennyire vagyok boldog a házasságomban ahhoz képest, amilyen boldog lennék egyedülállóként?, illetve Mit gondolsz, hogyan válaszolna a házastársad erre a kérdésre?

Az egyik menekül, a másik unja

A párkapcsolati konfliktusok során a két leggyakoribb hiba a felek részéről az, ha visszahúzódnak, páncélt növesztenek, és nem beszélnek a másikkal, vagy ha azt várják, hogy a partnerük magától találja ki, mire gondolnak, mire vágynak és mit szeretnének. Szakemberek szerint mindkét magatartás káros, de más-más módon: van, aki már unja, és van, aki feszült.

A rossz kapcsolat árt az egészségnek

Jóval több olyan ember van, akit egyszerre szeretünk és utálunk, mint hinnénk, és ez bizony az egészségnek sem tesz jót. A közösségi oldalakon levő ismerőseinknek is legalább a feléhez ambivalens kapcsolat fűz minket. Erre fontos lenne odafigyelni, hiszen a stressz egyenes következménye számos betegség, illetve végső soron az idő előtt bekövetkező halál is.

Rombolja a romantikát az okostelefon

A vacsoraasztalnál megpróbálna beszélgetni egy kicsit a párjával, de ő buzgón nézegeti az e-mailjeit az iPadjén. Időnként elereszt egy „igen-igen”-t, de a gondolatai nyilvánvalóan máshol járnak. Felmerülhet, kinek küldözget üzeneteket ilyen gyakran. Felsajdul bennünk a bizalmatlanság, és aznap este talán nem is adunk neki jó éjt puszit.

Nagyobb eséllyel élik túl a rákot a házas emberek

Egy friss tanulmány szerint a házas rákbetegek körülbelül 20%-kal kisebb eséllyel halnak meg három éven belül, mint az egyedülálló rákbetegek. Ráadásul a házasokban 17%-kal kisebb valószínűséggel alakul ki áttét is, ami arra utal, hogy esetükben a rákot korábban diagnosztizálják, és nagyobb eséllyel részesülnek időben a megfelelő kezelésekben.

A szeretethormon a társas kapcsolatokat is befolyásolja

A véltnél fontosabbnak bizonyult az oxitocin nevű, szeretethormonnak is nevezet anyag társas kapcsolatokban betöltött szerepe – állítják a Stanford Egyetem munkatársai. Ismert, hogy az oxitocin nevű hormon alapvető fontosságot tölt be az erős anya-gyermek kapcsolat kialakulásában és fenntartásában, de a szexuális ragaszkodásban is kiemelt szerepe van.

Tovább tartanak az internetes kapcsolatokból születő házasságok

Ha élete párját keresi, a legfrissebb kutatási eredmények szerint az a legjobb, ha az interneten kutakodik: az interneten összeismerkedett házasok ugyanis a felmérési adatok szerint boldogabbak és tovább is maradnak együtt, mint a hagyományos módon megismerkedett párok. A két csoport közti különbségek ugyanakkor elég csekélyek, még úgy is, hogy a tudósok viszonylag sok online kapcsolatból született házasságot vizsgáltak meg. John Cacioppo, a Chicago Egyetem Kognitív és Szociális Idegtudományi Intézetének vezetője szerint azonban a kutatási eredmények még ezzel együtt is megnyugvást jelenthetnek azoknak, akik attól félnek, hogy az internetes fórumok nem alkalmasak párkapcsolatok kialakítására.