A rossz kapcsolat árt az egészségnek

Jóval több olyan ember van, akit egyszerre szeretünk és utálunk, mint hinnénk, és ez bizony az egészségnek sem tesz jót. A közösségi oldalakon levő ismerőseinknek is legalább a feléhez ambivalens kapcsolat fűz minket. Erre fontos lenne odafigyelni, hiszen a stressz egyenes következménye számos betegség, illetve végső soron az idő előtt bekövetkező halál is.

A rossz kapcsolat árt az egészségnekJulianne Holt-Lunstad, a Birmingham Young Egyetem munkatársa kollégáival arra kérte a kísérletükben résztvevő alanyokat, hogy viseljenek magukon egy vérnyomásmérő-készüléket, és valahányszor valakivel kapcsolatba kerülnek, azonnal rögzítsék, hogy mit mér a készülék. Az eredmények azt mutatták, hogy valahányszor olyan emberrel találkoztak és beszéltek a vizsgált személyek, aki iránt ambivalens érzéseket tápláltak, a vérnyomásuk kiugróan magas lett, ami arra utalt, hogy az illetőben rendkívül magas stresszt váltott ki a másik jelenléte.

Egy másik vizsgálat azt is kimutatta, hogy a vérnyomás megemelkedéséhez nem is feltétlenül kellett találkozni a másik személlyel, elég, ha az illető a szomszéd szobában volt, sőt már az is, ha a nevét látták felvillanni egy képernyőn. A stresszt okozó személy volt akinél a főnöke vagy egy munkatársa volt, másnál az egyik szülő vagy egy barát, a közös azonban mindegyik esetben az volt, hogy az alanyok nem szívesen léptek interakcióba velük, és ha mégis erre kényszerültek, az számukra nagyfokú stresszel járt.

A szakemberek szerint erre a jelenségre nagyon fontos lenne odafigyelni, hiszen a stressz egyenes következménye számos betegség, illetve végső soron az idő előtt bekövetkező halál is. Holt-Lunstad ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kutatás célja nem az volt, hogy mindenkit rávegyenek arra, számolja fel a stresszel járó kapcsolatait, hiszen köztudott, hogy az elszigeteltség sem tesz jót az ember lelki és testi egészségének, ehelyett inkább arra kellene törekedni, hogy megfelelően tudjuk kezelni ezeket a kapcsolatainkat is, és ne hagyjuk, hogy bárki hatására eluralkodjon rajtunk a stressz.