Rombolja a romantikát az okostelefon

A vacsoraasztalnál megpróbálna beszélgetni egy kicsit a párjával, de ő buzgón nézegeti az e-mailjeit az iPadjén. Időnként elereszt egy „igen-igen”-t, de a gondolatai nyilvánvalóan máshol járnak. Felmerülhet, kinek küldözget üzeneteket ilyen gyakran. Felsajdul bennünk a bizalmatlanság, és aznap este talán nem is adunk neki jó éjt puszit.

Rombolja a romantikát az okostelefonAztán lassan azon kapjuk magunkat, hogy gyakrabban írunk X-et az SMS-ek végére, mint ahányszor a való életben puszit adnánk. Sokunk számára már lassanként ez válik a normálissá, pedig nem lenne szabad: a technika így tönkreteheti a kapcsolatunk intimitását.

Az okostelefonok elterjedésével sokan egyre több időt töltenek az interneten esténként is, és napközben is állandóan reagálnak az üzenetekre, még a barátok társaságában is. A Brightoni Egyetem kutatója, Paul Levy hat éve kezdett foglalkozni azzal, hogyan befolyásolja a virtuális élettől való függőség a párok fizikai kapcsolatát.

Ez nem romantika

Levy úgy véli, hogy amint a testi kapcsolat minősége felhígul, az emberek alkalmazkodnak, és lassanként egyre kevesebbet várnak el. Elfelejtik, milyen is az igazi romantika, és azt is elfelejtik, hogy az e-mailben küldött csókok nem helyettesíthetik a valós intimitást. Ezt számos kutatás bizonyítja a világ minden részéről. A Missouri Egyetem kutatásából például az derült ki, hogy a több száz megkérdezett 18 és 82 év közötti Facebook felhasználó úgy véli, hogy partnerük Facebook használata növelte a konfliktusok számát a kapcsolatukban. Az is kiderült, hogy a közösségi oldal használatának fokozódásával párhuzamosan nőtt a féltékenység is, ami szakításokhoz, megcsalásokhoz és válásokhoz vezetett.

Mindenhonnan arra utaló jeleket láthatunk, hogy minél inkább támaszkodunk a digitális intimitásra, annál rosszabbá válik a valódi. A párok olyan SMS-vitákba bonyolódhatnak, amelyeket szemtől-szemben sosem kezdenének el. Pedig nagyon könnyű félreérteni dolgokat, amikor nem látjuk a másik testbeszédét. A barátságok is veszélybe kerülhetnek amiatt, hogy egyre gyakrabban cseréljük fel a személyes találkozókat online kommunikációra. Minél jobban elszokunk attól, hogy más emberekkel legyünk együtt, annál ijesztőbbé válhat azután a fizikai közelség, ami visszavetheti a boldogságunkat. Mindenkinek szüksége van a mély beszélgetésekre, és így nem kapjuk meg azt.

Levy szerint a technika nagyszerű segédeszköz lehet a kapcsolattartásban, de csak kiegészítheti, nem pedig pótolhatja az igazi kapcsolatokat.