Boldog vagy, kedvesem?

A szerelem igenis létezik – és ennek kiderítése könnyebb lehet, mint hinnénk. Mindössze két kérdést kell feltenni ahhoz, hogy előre lehessen jelezni, elválunk-e a közeljövőben. A két kérdés: Mennyire vagyok boldog a házasságomban ahhoz képest, amilyen boldog lennék egyedülállóként?, illetve Mit gondolsz, hogyan válaszolna a házastársad erre a kérdésre?

Boldog vagy, kedvesem?A kutatók még az 1980-as években feltették ezt a két kérdést 4.242 házaspárnak, majd körülbelül hat évvel később újra feltették nekik a két kérdést. Leora Friedberg és Steven Stern, a Virginiai Egyetem közgazdászai nemrég kielemezték a felmérés adatait, és kimutatták, hogy nem meglepő módon azok, akik úgy vélték, hogy nem lennének boldogtalanabbak egyedül, mint házasságban, nagyobb valószínűséggel váltak el. Azok az emberek viszont, akik túlértékelték házastársuk a házasságban érzett boldogságát, még ennél is nagyobb valószínűséggel éltek egyedül hat évvel később.

Csupán a párok 40,9 százaléka tudta pontosan megállapítani, hogyan válaszolna házastársuk a kérdésre. Ez azt jelenti, hogy a házaspárok közel 60 százaléka téves információval rendelkezett egymásról, és ezeknek a pároknak az egynegyede súlyos tévedésben élt a párja véleményét illetően.

A nők hajlamosak voltak azt gondolni, hogy férjük boldogtalanabb lenne, mint ahogyan a férjük egyedülállóként gondolná magát. A férfiak reakciója ennek pont az ellenkezője volt.

A kutatásban részt vevő házaspárok közül összesen mintegy 7 százalék vált el a második felmérés idejére. Azok közül, akik pontosan ítélték meg, milyen boldog lenne a párjuk válás után, a válás aránya alig 6 százaléknak mutatkozott. Azoknak a férfiaknak azonban, akik túlbecsülték, mennyire tenné boldoggá a feleségüket a válás, 13 százaléka maradt végül egyedül.