Hogyan legyek boldog veled?

Ahogy a címe is mutatja, Karin Wagenaar könyve az emberi kapcsolatokról szól. Az alcím jól megfogalmazza a lényeget: „A párkapcsolat megjavítása az EFT érzelmekre fókuszáló terápia módszerével”. A könyv főként a párkapcsolatokkal foglalkozik, de a munkahelytől kezdve a szülő-gyerek kapcsolatokig az élet minden társas területén alkalmazhatók.

A boldogság jót tesz a szívnek

A vidámság gyógyír: most már kutatás bizonyítja, hogy a pozitív gondolkodás jót tesz a szív és az érrendszer egészségének. A pozitívabb pszichés állapotban lévők többet mozognak, jobban alszanak, rendesen szedik a gyógyszereiket, ráadásul kisebb náluk a dohányzás valószínűsége. Ezzel szemben a negatív érzések depressziót okozva árthatnak az egészségnek.

Heti egyszeri szex kell a boldogsághoz

Heti egy összebújásra van szükség, nem többre és nem kevesebbre. Rengeteg könyv és újságcikk adja azt a tanácsot, hogy minél több a szex, annál jobb a kapcsolat. Egy friss kutatás szerint azonban azok a legboldogabbak, akik hetente egyszer kerítenek sort az együttlétre. Ennél többszöri szex már nem növeli tovább a megelégedettség és a boldogság szintjét.

A szüleink boldogabbak voltak

Évtizedeken keresztül tartotta magát a vélekedés, hogy a 30-as éveinkben vagyunk a legboldogabbak. Egy friss kutatás szerint ez az elmélet már a múlté: az anyagi bizonytalanság, a közösségi média és a világ elvárásai világszerte nyomasztják a harmincasokat. Elviekben pedig a 30. születésnap után kiegyensúlyozott, harmonikus időszaknak kellene következnie.

A boldogság tanulható

Magyarország a világ legkevésbé boldog nemzetei közé tartozik – figyelmeztetnek évek óta a nemzetközi kutatások eredményei. Az állampolgárok boldogságszintjét (elégedettségét, jó közérzetét, a jövőbe, az élet értelmébe vetett hitét) vizsgálók 27 ország bevonásával készített felmérésén hazánk több fejlődő ország mögött rendre az utolsók között foglal helyet.

Izzadság-boldogság

Az emberek képesek az izzadságszagukon keresztül közölni másokkal a pozitív érzelmeiket, amikor ugyanis boldogok vagyunk, olyan kémiai összetevőket termel a szervezetünk, melyeket az izzadságunkon keresztül mások is érzékelni tudnak, vagyis a boldogság ugyanúgy „fertőző” lehet, ahogy a mosoly. A negatív érzelmek szintén kiütköznek az izzadságszagunkban.

Boldog vagy, kedvesem?

A szerelem igenis létezik – és ennek kiderítése könnyebb lehet, mint hinnénk. Mindössze két kérdést kell feltenni ahhoz, hogy előre lehessen jelezni, elválunk-e a közeljövőben. A két kérdés: Mennyire vagyok boldog a házasságomban ahhoz képest, amilyen boldog lennék egyedülállóként?, illetve Mit gondolsz, hogyan válaszolna a házastársad erre a kérdésre?

Szerencsétlen britek, amerikaiak

A franciák zsémbesek és elutasítóak, a britek és az amerikaiak genetikailag szerencsétlenek? Legalábbis ezt állítja egy kutatás, amely szerint az utóbbiak úgy vannak beprogramozva, hogy kevésbé vidámak legyenek, mint például a dánok, akik a nemzetek boldogságlistáját vezetik. A britek és az amerikaiak egyszerűen szerencsétlennek születnek.

Az embereknek fontosabb az igazuk, mint a boldogságuk?

A British Medical Journal című lap hasábjain a közelmúltban egy meglepő kísérletről számoltak be a szakemberek, melynek során arra kértek fel egy férjet, hogy felesége minden egyes véleményével értsen egyet és minden egyes kérésének tegyen eleget, még akkor is, ha szerinte a nőnek részben vagy egészben nincs igaza.

Nem tesz boldogabbá, ha a pénz kedvéért költözünk külföldre

A legújabb kutatásból kiderült, hogy az emberek semmivel sem lesznek boldogabbak attól, hogy egy gazdagabb országba vándorolnak ki. A Migration Studies szaklapban megjelent kutatásukban a Leicesteri Egyetem szociológusai Dr. David Bartram vezetésével a több mint 42 ezer ember részvételével készült Európai Szociális Felmérés adatait elemezték