A boldogság tanulható

Magyarország a világ legkevésbé boldog nemzetei közé tartozik – figyelmeztetnek évek óta a nemzetközi kutatások eredményei. Az állampolgárok boldogságszintjét (elégedettségét, jó közérzetét, a jövőbe, az élet értelmébe vetett hitét) vizsgálók 27 ország bevonásával készített felmérésén hazánk több fejlődő ország mögött rendre az utolsók között foglal helyet.

A kérdés tehát magától értetődő: mit tehetnénk azért, hogy mi, magyarok egy kicsit derűsebben lássuk a világot? Számos kiváló szakember mellett erre a kérdésre kereste a választ Bagdi Bella személyiségfejlesztő tréner, énekes is, a Jobb Veled a Világ Alapítvány megálmodója és elindítója.

A boldogság tanulhatóBagdi Bella saját bevallása szerint az alapihletet dr. Sonja Lyubomirsky lengyel származású pszichológus Hogyan legyünk tartósan boldogok? c. tanulmányából merítette. A szerző a pozitív pszichológiai irányzat kutatójaként, elsőként igazolta tudományosan, hogy a boldogság tanulható. Vagyis az ember bizonyos módszerek elsajátításával növelheti a boldogságszintjét – (némileg) függetlenül a külső körülményektől. A pszichológusnő írásában pontokba szedett módszerekkel igyekszik gyakorlati tanácsokat nyújtani, egyebek közt rámutatva, hogy a mások boldogságát, megsegítését célzó „jó cselekedetek” miért hatnak pozitívan lelki egészségünkre.

A 2012-ben létrehozott Jobb Veled a Világ Alapítvány küldetése – saját meghatározása szerint –, hogy mosolyt csaljon az emberek arcára. Ennek érdekében a klub önkéntesei kórházakat, gyermek- idős- és fogyatékos-otthonokat látogatnak, de részt vesznek fesztiválokon, helyi rendezvényeken is. Bella az elmúlt három év alatt énekelt már daganatos betegeknek, hajléktalan embereknek, idősek otthonában élőknek, sérült gyerekeknek és gyermekkórházak kis betegeinek.

Az alapítvány egyik fő tevékenysége az ún. Boldogságprogram elindítása, melynek során pedagógusok sajátíthatják el azokat a gyakorlati módszereket, amelyek segítségével boldogabb, kiegyensúlyozottabb gyerekeket nevelhetnek. Eddig mintegy 338 oktatási-nevelési intézményben tartanak Boldogság órákat.

A Boldogságprogram keretében indult el tavaly a tíz hónapos, ingyenes „boldogságtanuló” tanfolyam is, melyet a nagy érdeklődésre való tekintettel (több mint 6800-an vettek részt benne) az idén szeptemberben ismét elindítanak.

Az alapítványnak ma közel 60 vidéki klubja működik szerte az országban, több ezer taggal, de továbbra is folyamatosan várják a jelentkezőket, hiszen az alapítvány jelmondata szerint: „egyetlen ember sincs, aki ne tehetne valakiért valamit”.

Bővebb információ ide kattintva található.

Maczkay Zsaklin