Hogyan legyek boldog veled?

Ahogy a címe is mutatja, Karin Wagenaar könyve az emberi kapcsolatokról szól. Az alcím jól megfogalmazza a lényeget: „A párkapcsolat megjavítása az EFT érzelmekre fókuszáló terápia módszerével”. A könyv főként a párkapcsolatokkal foglalkozik, de a munkahelytől kezdve a szülő-gyerek kapcsolatokig az élet minden társas területén alkalmazhatók.

A holland szerző 30 éve dolgozik pár- és családterapeutaként. Az érzelmekre fókuszáló párterápiával, az EFT-vel (Emotionally Focuse Therapy) 2001-ben kerül kapcsolatba. Ez a találkozás teljesen megváltoztatta szemléletét, és a továbbiakban arra törekedett, hogy Hollandiában is bevezesse a módszert. Életében párhuzamosan jelen van a tanulás és a tanítás, ő maga is folyamatosan mélyül el egyre jobban ebben a módszerben.

Igazi boldogság

A könyv fejezetei végigmennek a párkapcsolat különböző fázisain. Az első fejezetben életünk első, a későbbi életünket is meghatározó kapcsolatáról, a szülő-gyerek kapcsolatról van szó. Végiggondoljuk a környezet hatását, a szülőktől kapott „csomag” jelentőségét. Megismerkedünk a kötődés különböző formáival. Egy teszt segítségével meghatározhatjuk saját fő kötődési típusunkat is. Megtudjuk, milyen hatással vannak a különböző kötődési stílusok a felnőtt kapcsolatokra és az érzelmek fejlődésére.

A második fejezet a szerelembe esés különböző szempontjaira világít rá. Gyakran előfordul, hogy egyik pillanatról a másikra válunk hirtelen szerelmessé. De vajon mi okozhatja ezt? Számos meghatározó eleme van annak, hogy miért találunk vonzónak valakit, és ebben a fiziológiai élmények mellett jelentős szerepe van a kötődési stílusunknak is.

A további fejezetek végigveszik a szerelem különböző fázisait, a kapcsolat megszilárdulását, a közös életet, az egymásra támaszkodás élményét. Kitér a könyv arra is, mi okozhatja a párkapcsolatok megromlását, milyen ördögi mintákat használunk újra és újra, és hogyan lehet áttörni ezeket.

A hetedik fejezet részletesen taglalja, mit tehetünk a szerelem életben tartásához, melyek azok az általános érvényű szabályok és magatartásformák, amelyek segítenek abban, hogy ne égjenek ki az érzések, hanem hosszú távon is megmaradjon a kezdeti lendület és izzás. Ki gondolta volna, hogy a kötődési típusok még a szexualitásra is hatással vannak? Ha figyelembe vesszük partnerünk eltérő világszemléletét, sokkal nagyobb esélyünk van arra, hogy kapcsolatunk hosszú távon is kiállja a próbát.

A kötődési stílusok azonban nemcsak a párkapcsolatot, hanem a szülő-gyerek kapcsolatot is befolyásolják. Megmutatkoznak a gondozási stílusunkban is, és erősen hatnak arra, hogy gyermekeink milyenné válnak. A gyermek mindig tükröt tart elénk. Ha figyelmesen magatartása mögé nézünk, megtaláljuk ott önmagunkat. És ha már tisztán látunk, könnyebben tudunk megbirkózni az adott helyzettel. A lényeg azonban itt is ugyanaz, mint a párkapcsolatban: fogadd el a másikat olyannak, amilyen.

Sok esetben elég, ha az ember maga veszi kézbe a sorsát, és megfelelő szakirodalom segítségével, saját maga találja meg a megfelelő viselkedési formákat. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor terápiára van szükség. A könyv utolsó fejezete az érzelmekre fókuszáló párterápia alapelveit, módszereit, várható hatását ismerteti.

A Hogyan legyek boldog veled? című könyv jól érthető stílusban, hétköznapi emberek számára íródott. Részletesen, de nem tudományos elmélyültséggel tárgyalja a témát. A könyv végén található irodalomjegyzék és weboldal ajánló pedig segítséget nyújt azoknak, akik tovább szeretnének haladni az olvasás során megkezdett úton.

A könyvet Hollandiában 2016-ban adták ki, magyarul 2018 tavaszán jelent meg.

Harrach Orsolya