Az embereknek fontosabb az igazuk, mint a boldogságuk?

British Medical Journal című lap hasábjain a közelmúltban egy meglepő kísérletről számoltak be a szakemberek, melynek során arra kértek fel egy férjet, hogy felesége minden egyes véleményével értsen egyet és minden egyes kérésének tegyen eleget, még akkor is, ha szerinte a nőnek részben vagy egészben nincs igaza.

Az embereknek fontosabb az igazuk, mint a boldogságuk?A házaspár egy orvos csoportnak segített abban, hogy teszteljék azon elméletüket, miszerint a büszkeség és a makacsság a mentális egészség útjában áll. A szakemberek saját új-zélandi praxisaik során többször tapasztalták, hogy azok a betegek, akik inkább arra vágytak, hogy igazuk legyen, mint arra, hogy boldogok legyenek, túlzottan sok stressznek tették ki magukat. Felmerült tehát bennük a kérdés: vajon, ha ezek az illetők nem foglalkoznának azzal, hogy másoknak a saját igazukat bizonygassák, nem lennének sokkal elégedettebbek? 

Abból a feltételezésből kiindulva, hogy a férfiak inkább nyugalomra vágynak, mint arra, hogy igazuk legyen, a kísérletben résztvevő férjet kérték fel arra, hogy mindenben értsen egyet párjával, bármit is gondol közben. Ugyanakkor, mivel egy másik feltételezés szerint a nők inkább ragaszkodnak ahhoz, hogy igazuk legyen, még ha ennek a boldogságuk is az ára, a feleségnek viszont nem árulták el, férje hirtelen miért vált kezes báránnyá. A házaspár mindkét tagját megkérték, hogy egy 1-től 10-ig terjedő skálán osztályozzák saját boldogságukat a kísérlet elején, hat nap elteltével, illetve a kísérlet végén is. Az nem világos, hogy eredetileg milyen hosszúra tervezték a kísérletet, ám 12 nap után a férj már nem bírta tovább, mivel úgy érezte, párjának addigra már mindennel baja volt, amit csinált, ezért inkább készített neki egy csésze teát és beavatta abba, mi is folyik itt valójában. 

A kísérlet 12 napja során a férj boldogságállapota a kezdeti 7 pontról leesett 3 pontra, míg a feleségé, aki 8 ponttal indított, hat nap elteltével fél pontot emelkedett, a 12. napon azonban nem volt hajlandó nyilatkozni arról, hogy érzi magát. Noha a kísérlet bizonyos tekintetben kudarcba fulladt, a szakemberek mégis számos hasznos tanulságot tudtak levonni belőle. Úgy gondolják, a vizsgálat alapján elmondható, hogy a tudat, hogy valakinek igaza van, mégiscsak boldogságot okoz, a tény pedig, hogy valakinek egyet kell értenie valakivel, akivel valójában nem ért egyet, épp ellenkezőleg, boldogtalanságot szül.