A szüleink boldogabbak voltak

Évtizedeken keresztül tartotta magát a vélekedés, hogy a 30-as éveinkben vagyunk a legboldogabbak. Egy friss kutatás szerint ez az elmélet már a múlté: az anyagi bizonytalanság, a közösségi média és a világ elvárásai világszerte nyomasztják a harmincasokat. Elviekben pedig a 30. születésnap után kiegyensúlyozott, harmonikus időszaknak kellene következnie.

A 20-as évek szorongása már a múlté, és az ember újfajta magabiztossággal és biztonságtudattal várhatja a 40-es éveit. Így volt ez a szüleink idejében, de ma már nyoma sincs a 30-as évek beérkezettségének.

Ez a harmonikus időszakA kutatást irányító Twenge professzor és csapata az 1970-es évek elején 30-as éveikben járó emberek adait vetette össze napjaink harmincasainak reflexióival, és kiderült, hogy kevésbé vagyunk elégedettek, mint az előző generáció tagjai.

Ennek oka a létbizonytalanság, amely a gazdasági válsággal is összefügg, és a közösségi média terjedése, amely segítségünkre van abban, hogy magunkat mások idealizált képéhez hasonlítgassuk.

A megkérdezettek közül sokan számoltak be arról, hogy míg szüleik idejében a kitűnő egyetemi végzettség garancia volt az anyagi biztonságra, manapság semmi sem az. Nem segít az sem, hogy nemcsak az ismerőseinkről tudunk mindent a közösségi média jóvoltából, hanem az ország és a világ tragédiáiról is azonnal, naponta többször értesülünk, ezért a szorongás és a félelem sokak számára mindennapos jelenség.