Miért fáj a szülés után a farokcsont?

Ha a szülés lefolyása nehéz volt, rendszerint valószínűsíthető a farokcsont sérülése, ami fájdalmat okoz. Az ilyen tünetek sokszor maguktól megszűnnek, de egyes esetekben elkerülhetetlenné válik a szakember beavatkozása. Vizsgáljuk meg, mely esetekben jár traumával a szülés, aminek következtében fájdalom jelentkezik a farokcsontban (os coccygis).

A vashiány és a fiatal nők vérszegénysége

A termékeny korban levő nők többsége vashiányban szenved. A jelenség oka a gyakran intenzív vérzéssel járó rendszeres menstruáció, valamint a terhesség és a szülés következtében fellépő jelentős vasveszteség. Ha ezzel párhuzamosan kevés vastartalmú ételt fogyasztanak, akkor vérszegénység alakul ki, mert a vas a vörösvérsejtek legfőbb építőköve.

Két új könyv a homeopátiáról

Tanácsadónk, dr. Sebő Zsuzsanna szerkesztésében megjelent két nagyon gyakorlatias, mindennap használható homeopátiás könyv. Az első, a Homeopátia dióhéjban a leggyakoribb panaszokon, kóros állapotokon és tüneteken vezet végig bennünket. A második kötet címe Nőkről nőknek, nőktől, ebben a nőket érintő panaszokra olvashatunk megoldásokat – tabuk nélkül.

Népszerű a hipnoszülés

Leendő anyák körében egyre népszerűbb az úgynevezett hipnoszülés, amelynek hasznosságát már tudományos vizsgálatok is alátámasztják. A mély relaxáció és a helyes légzéstechnika mellett megerősítő, pozitív gondolkodásra is tanítják a kismamákat, így a szülés során képesek lesznek leküzdeni szorongásukat, félelmüket, sőt a kimerültségüket is.

„Programozott” szülés – ahogy a numerológus látja

Sok hajmeresztő dolgot hallottam már életem során, de amit a minap tapasztaltam, az minden határon túlmegy. Egy budapesti buszon utazva lettem fültanúja a beszélgetésnek, amelyet két harmincas hölgy folytatott a szülésről. Egyikük áldott állapotban volt, még nemigen látszott rajta, pár hónapos lehetett. A diskurzus arról folyt, mikorra írták ki a hölgyet szülésre.

Fehérjeturmixszal jobb szülni

A fájások idején érdemes csokoládés vagy vaníliás fehérjeturmixot fogyasztani azoknak, akik az alternatív fájdalomcsillapítási módszereket részesítik előnyben – derül ki egy friss kutatásból. Az adatok szerint a fehérjeturmixszal szülő kismamák magasabb elégedettségről számoltak be, bár émelygés és hányás ugyanolyan arányban jelentkezett náluk.

A hipnózisos szülés lehet a legújabb hóbort?

A kismamák körében új divat terjed, aminek a hírek szerint már Katalin hercegnő is behódolt, mégpedig a hipnózisban történő szülés. A módszer hívei azt állítják, a „hipnoszülés” segítségével csökken a szülés közbeni fájdalom, így elkerülhető a különféle érzéstelenítők vagy fájdalomcsillapítók alkalmazása. Amint arról Joyce Poplar, a Cleveland Klinika munkatársa beszámolt, az egészet úgy kell elképzelni, mint egyfajta önhipnózist, mely során a kismama képessé válik saját izmait irányítani, és az egész szülés során mély, nyugalmi állapotban marad.

A természetes szülés pozitív hatása az agy fejlődésére

A természetes szüléssel egy olyan fehérje indul fejlődésnek az újszülött agyában, amely segíti az agy fejlődését és felnőttkori működését. A Yale Orvosegyetem kutatóinak felfedezése szerint ennek a fehérjének – az UCP2-nek – az jelenléte csökkent hatású a császármetszéssel világra jött újszülöttben. A császármetszések megnövekedett száma tehát súlyos következményekkel járhat.

Hosszabb vajúdást okozhat a szüléstől való félelem?

Egy új kutatás azt mutatja, hogy a szüléstől félő nők esetében általában hosszabb a vajúdás, mint azoknál, akik nem izgulnak az események miatt. A BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology június 27-i számában közzétett norvég tanulmányból az derül ki, hogy a szüléstől tartó nők körülbelül másfél órával tovább vajúdtak, mint a többi kismama. A szüléstől való félelem ezen kívül az eszközös szülés és a császármetszés magasabb valószínűségével is összefügg.

A Születés Hete Zuglóban

Sokaknak lehet örömhír, hogy újra megrendezik a Születés Hete rendezvénysorozat. Az idei ráadásul jubileumi alkalom, hiszen 10. alkalommal lesznek látogathatók országosan, sőt határon túl is a programok, melyeken a fő téma a családtervezés, várandósság, szülés és a gondoskodás. Ezek nehézségeiről, szépségeiről lehet előadásokat hallgatni, informálódni hozzáértő és hiteles előadóktól. Túlzás nélkül állíthatom, hogy az összes szervező kivétel nélkül nagy hangsúlyt fektet arra, hogy ezek a programok ne csak informatívak legyenek, hanem izgalmasak, színesek kicsiknek és nagyoknak egyaránt.