Fehérjeturmixszal jobb szülni

A fájások idején érdemes csokoládés vagy vaníliás fehérjeturmixot fogyasztani azoknak, akik az alternatív fájdalomcsillapítási módszereket részesítik előnyben – derül ki egy friss kutatásból. Az adatok szerint a fehérjeturmixszal szülő kismamák magasabb elégedettségről számoltak be, bár émelygés és hányás ugyanolyan arányban jelentkezett náluk.

Fehérjeturmixszal jobb szülni„A szülés óriási stresszt jelent az anya és a baba számára egyaránt” – fogalmazott Manuel C. Vallejo, a Nyugat-Virginia Egyetem orvosi karának professzora. „Minden olyan módszert figyelembe kell tehát vennünk, ami segíthet a komfortérzet növelésében. Az orvosoknak érdemes megfontolniuk, hogy a hagyományos vizes vagy jeges fájdalomcsillapítás helyett vagy mellett inkább tápláló fehérjeturmixot adjanak a kismamáknak” – tette hozzá a szakértő.

Az émelygés és a hányás sokaknál a szülés kellemetlen velejárójának számít. A szülés közben étel- és italfogyasztás korlátozása több mint ötvenéves múltra tekint vissza, amikor még gyakori volt az általános altatás. Aspiráció – tehát az étel vagy ital tüdőbe kerülése – ugyan meglehetősen ritkán fordult elő, de mégis az altatás egyik lehetséges szövődménye, ezért került sor a szabályozásra.

A vizsgálat során 150 nőt két csoportra osztottak. Az elsőnek a tagjai 325 milliliter fehérjeturmixot kaptak a víz és a jég mellett, amely 30 gramm proteint, egy gramm cukrot, nyolcféle aminosavat, 24 vitamint és ásványi anyagot tartalmazott. A másik csoport kizárólag vizet és jeget kapott. A kutatás másodlagos célja az volt, hogy ultrahang segítségével ellenőrizze a gyomorürülés arányát. Az arány mindkét csoportnál hasonló volt: 26 perc után következett be a fehérjés csoportban, és 20 után a másikban.

A szakértők nem találtak különbséget az émelygés és a hányás tekintetében, bár a fehérjés italt kapó kismamák elégedettebbek voltak a szülés lefolyásával. „Eredményeink alapján érdemes volna szabadabban kezelni a szülés alatti evés- és ivástilalmat” – magyarázta Dr. Vallejo.