A természetes szülés pozitív hatása az agy fejlődésére

A természetes szüléssel egy olyan fehérje indul fejlődésnek az újszülött agyában, amely segíti az agy fejlődését és felnőttkori működését. A Yale Orvosegyetem kutatóinak felfedezése szerint ennek a fehérjének – az UCP2-nek – az jelenléte csökkent hatású a császármetszéssel világra jött újszülöttben. A császármetszések megnövekedett száma tehát súlyos következményekkel járhat.

A kutatók egerekben tanulmányozták a természetes és a sebészi szülési eljárás hatását az UCP2 fehérjére. Az UCP2 fehérje a hippocampus (a nagyagy egy része, az emberben a halántéklebeny csúcsában található) neuronjainak és hálózatának fejlődésében játszik fontos szerepet.A természetes szülés pozitívan hat

Ez az agyterület felelős a rövid- és a hosszútávú memóriáért, ezenkívül az UCP2 a sejtek zsíranyagcseréjében is feladatot tölt be. Az anyatejnek fontos komponense a zsír, ami arra enged következtetni, hogy az UCP2 a természetes szüléstől a szoptatáshoz vezető úton segíti a haladást.

A kutatók felfedezték, hogy a természetes szülés során létrejövő oxigénhiányos sejtállapot kiváltja az UCP2 fehérje expresszióját az agy hippocampus régiójának neuronjaiban. Ugyanakkor a császármetszéssel született egerekben az expresszió csökkent hatású volt, és ez negatívan befolyásolta az egerek felnőttkori viselkedését.

„Ez az eredmény az UCP2 kritikus szerepére világít rá: az agy idegrendszeri hálózatának megfelelő fejlődésében és az azzal kapcsolatos viselkedésben. A császármetszések gyakoriságának növekedése, ami inkább kényelmi, mint orvosi szempontból következett be, egy eddig nem is gyanított, hosszan tartó negatív hatással van az agy fejlődésére és működésére az emberben is” – következtet Tamás Horváth kutatásvezető.

(Forrás: Független)