Hosszabb vajúdást okozhat a szüléstől való félelem?

Egy új kutatás azt mutatja, hogy a szüléstől félő nők esetében általában hosszabb a vajúdás, mint azoknál, akik nem izgulnak az események miatt. A BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology június 27-i számában közzétett norvég tanulmányból az derül ki, hogy a szüléstől tartó nők körülbelül másfél órával tovább vajúdtak, mint a többi kismama. A szüléstől való félelem ezen kívül az eszközös szülés és a császármetszés magasabb valószínűségével is összefügg.

Hosszabb vajúdást okozhat a szüléstől való félelem?Az Akershus egyetemi kórház kutatói több mint 2 200 várandós nőt kérdeztek meg a szüléssel kapcsolatos érzéseikről. A nők 7,5 százaléka félt a szüléstől. A szüléstől félő nők esetében a vajúdás időtartama még akkor is hosszabbnak mutatkozott, amikor a vajúdást meghosszabbító egyéb tényezőket, például az epidurális érzéstelenítést és a szülés megindítását is számításba vették. A kutatók ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy bár a szüléstől félő nők esetében hosszabb a vajúdás, 89 százalékuk sikeres hüvelyi szülésen esett át. Ez az arány 93 százalék azok körében, akik nem félnek a szüléstől.

Samantha Salvesen Adams, a tanulmány társszerzője szerint annak ellenére, hogy a hosszabb vajúdás általánosságban megnöveli az eszközös szülés és a sürgősségi császármetszés kockázatát, a szüléstől félő nők nagy többsége sikeresen tudott hüvelyi úton szülni, ezért nem indokolt, hogy esetükben az orvosok rutinszerűen válasszák a tervezett (elektív) császármetszést.

A szakértő azt is megjegyezte, hogy bár eredményeik összefüggést mutattak a szüléstől való félelem és a hosszabb vajúdás között, nem bizonyítják, hogy maga a szüléstől érzett szorongás okozná a hosszabb vajúdást.