Tudjuk-e, mi az UV-B, UV-A?

Az amerikaiak többsége nincs tisztában a naptejeken található információk jelentésével, és nem tudja, mit jelent a fényvédő faktorszám, vagy éppen az UV-A és UV-B elleni védelem. A kétféle sugárzásnak eltérő hatása van: az UV-A sugarak a bőr öregedését okozzák, az UV-B a leégésért felelős, de a rák szempontjából mindkétféle sugárzás egyaránt veszélyes.

Tudjuk-e, mi az UV-B, UV-A?Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszer-ellenőrzési Hivatala még 2011-ben kötelezővé tette a naptejeken az UV-A és UV-B sugárzás ellen védelem mértékének feltüntetését, ami azért is jelentős, mert a kétféle ultraviola sugárzásnak eltérő hatása van: míg az UV-A sugarak a bőr öregedését okozzák, addig az UV-B sugárzás a leégésért felelős, ugyanakkor a rák szempontjából mindkét féle sugárzás egyaránt veszélyes.

Dr. Roopal Kundu, a chicagói Northwestern Egyetem Feinberg Orvosi Iskolájának szakembere és csapata arra volt kíváncsi, mit értenek ezekből a jelzésekből az átlag napozók, ezért 114 olyan pácienst kísértek figyelemmel, akik megfordultak valamilyen bőrgyógyászati klinikán. A vizsgált alanyok 93 százaléka vásárolt naptejet 2013-ban, és amikor megkérdezték tőlük, miért, 75 százalék azt felelte, hogy a leégés ellen, kétharmaduk pedig azt, hogy a bőrrák ellen. A naptej kiválasztásakor a három fő szempont az volt, hogy minél magasabb fényvédő faktora legyen a krémnek, érzékeny bőrre is megfelelő legyen, továbbá legyen víz- és izzadságálló.

Ugyanakkor kiderült, hogy csupán a megkérdezettek 43 százaléka volt tisztában azzal, pontosan mit jelöl a faktorszám, és kevesen tudtak arra is válaszolni, hogy egy adott krémről honnan lehet tudni, mennyire véd meg a bőrrák, a napégés vagy éppen a bőr idő előtti öregedése ellen.

A bőrgyógyászokat nem lepte meg az a tény, hogy az emberek ennyire tudatlanok, ezért dr. Katy Burris szakember összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat. Először is a faktorszám azt jelzi, mennyivel több ideig tartózkodhatunk a napon leégés nélkül ahhoz képest, mintha be sem lennénk kenve. Ha például alapból 10 perc alatt leégünk, akkor egy 30-as faktorszámú naptejjel ez az időtartam a harmincszorosára, azaz 300 percre nő. Általában az embereknek a 30-as faktorszám elég, de aki nagyon világos bőrű, vagy extrán érzékeny a napra, annak érdemes magasabb faktorszámú napkrémet választani.

A vízállóság azt jelzi, hogy a naptej fényvédő hatása negyven percnyi vízben tartózkodás után is megmarad, a „rendkívül vízálló” termékek esetében ez az időtartam már 80 perc. Természetesen fontos, hogy ne azonnal menjünk vízbe, ahogy bekentünk magunkat, hagyjunk időt a krémnek felszívódni a bőrünkben.

Ezen kívül néha azt is feltűntetik a flakonon, hogy fizikai vagy kémiai fényvédőt tartalmaz-e a naptej. A különbség csupán annyi, hogy míg előbbi visszaveri az UV-fényt, utóbbi elnyeli azt, majd az így keletkezett energiát hő formájában adja le, ezzel csökkenti a bőrt érő UV-sugárzás hatását.