A CT-vizsgálatok sötét oldala

CT botrány: alaposan felkavarta a kedélyeket az időközben meghalt kislány esete, akit nyitott mellkassal szállítottak át a Kardiológiai Intézetből egy másik kórházba, mert nekik nincs CT-jük. A konkrét esethez nem akarok hozzászólni, hiszen azt már ízekre szedte a média, a CT-vizsgálatok kapcsán inkább 2 szempontra hívnám fel a figyelmet.

Az egyik, hogy a nálunk sokkal fejlettebb országokban 10 ezer lakosra vetítve csupán fele-harmada annyi CT-vizsgálatot végeznek, mint Magyarországon – és nem pénzhiány miatt vagy azért, mert kevés a gép. Talán ők tudnak és figyelembe vesznek valamit, amit nálunk sem az orvosok (bocs!), sem a betegek és hozzátartozóik nem vesznek komolyan. Ez pedig a CT-vizsgálattal járó igen magas (nem tévedés, akár több százszoros!) sugárterhelés!

CT-készülék

Lássunk néhány számot – nem akármilyen forrásból, hanem az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Hivatal (FDA) oldaláról. Nos, a sima mellkasi röntgenfelvételhez képest, amelynél a sugárzás tipikus hatékony dózisa 0,02 mSv (millisievert = a sugárzás nagyságára jellemző mértékegység), a fej CT-vizsgálata 2 mSv (100-szoros), a mellkasi CT 7 mSv (350-szeres), a hasi CT 8 mSv (400-szoros) sugárterheléssel jár, míg a szív koszorúereinek vizsgálatára szolgáló CT angiogram 16 mSv (800-szoros!) sugárzást jelent.

Tudjunk minderről, mielőtt rábólintunk egy CT-vizsgálatra. Ha rólam vagy valamelyik családtagomról lenne szó, csak akkor egyeznék bele, ha a CT-vizsgálatnak, illetve eredményeinek életmentő szerepük lehet.

Az FDA cikke ide kattintva olvasható.

Kürti Gábor
https://kurtigabor.com/

Gyógyszer nélküli egészség Facebook csoport

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés