A CT-vizsgálatok sötét oldala

CT botrány: alaposan felkavarta a kedélyeket az időközben meghalt kislány esete, akit nyitott mellkassal szállítottak át a Kardiológiai Intézetből egy másik kórházba, mert nekik nincs CT-jük. A konkrét esethez nem akarok hozzászólni, hiszen azt már ízekre szedte a média, a CT-vizsgálatok kapcsán inkább 2 szempontra hívnám fel a figyelmet.

Az egyik, hogy a nálunk sokkal fejlettebb országokban 10 ezer lakosra vetítve csupán fele-harmada annyi CT-vizsgálatot végeznek, mint Magyarországon – és nem pénzhiány miatt vagy azért, mert kevés a gép. Talán ők tudnak és figyelembe vesznek valamit, amit nálunk sem az orvosok (bocs!), sem a betegek és hozzátartozóik nem vesznek komolyan. Ez pedig a CT-vizsgálattal járó igen magas (nem tévedés, akár több százszoros!) sugárterhelés!

CT-készülék

Lássunk néhány számot – nem akármilyen forrásból, hanem az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Hivatal (FDA) oldaláról. Nos, a sima mellkasi röntgenfelvételhez képest, amelynél a sugárzás tipikus hatékony dózisa 0,02 mSv (millisievert = a sugárzás nagyságára jellemző mértékegység), a fej CT-vizsgálata 2 mSv (100-szoros), a mellkasi CT 7 mSv (350-szeres), a hasi CT 8 mSv (400-szoros) sugárterheléssel jár, míg a szív koszorúereinek vizsgálatára szolgáló CT angiogram 16 mSv (800-szoros!) sugárzást jelent.

Tudjunk minderről, mielőtt rábólintunk egy CT-vizsgálatra. Ha rólam vagy valamelyik családtagomról lenne szó, csak akkor egyeznék bele, ha a CT-vizsgálatnak, illetve eredményeinek életmentő szerepük lehet.

Az FDA cikke ide kattintva olvasható.

Kürti Gábor
https://kurtigabor.com/

Gyógyszer nélküli egészség Facebook csoport