A kütyük műfénye rontja az alvást

A mesterséges fény hatással van szervezetünkre. A megvilágításon azonban képesek vagyunk javítani. Lassan megtanuljuk, hogy az a jobb megvilágítás, amely csökkenti a szervezetünket érő fiziológiai hatásokat, este tompább, hosszabb hullámhosszú fényt használjunk, és kerüljük a ragyogó kék fényt kibocsátó e-könyv olvasókat, tableteket, okostelefonokat.

Ezek az eszközök ugyanis elegendő kék fényt bocsátanak ki este, hogy elnyomják az alvást segítő melatonin hormon keletkezését, és megszakítsák a szervezetünk ritmusát, azt a mechanizmust, amely lehetővé teszi a pihentető alvást – mondja Richard Stevens, a Connecticuti Egyetem rákepidemiológusa, aki harminc éve foglalkozik a mesterséges fény hatásával.

Fényétől rosszabbul alszunkStevens és kollégája, Yong Zhu (Yale Egyetem) a cirkadián ritmus megszakadásának rövid- és – gyanított – hosszú távú következményeiről írnak a British Journal Philosophical Transactions folyóiratban. „Nem tudjuk teljes bizonyossággal, de gyűlnek a bizonyítékok a mesterséges fénynek az egészségünkre gyakorolt hatásáról – közöttük az emlőrákhoz, elhízáshoz, cukorbetegséghez, depresszióhoz és esetleg más, daganatos betegségekhez vezető kapcsolatáról.”

Mivel egyre gyakoribbá válnak a tabletek és az okostelefonok, Stevens azt ajánlja, tudatosítsuk, milyen fényt bocsátanak ki ezek, és hogyan hatnak ezek a fények biológiai lényünkre.

Nemrégiben született egy tanulmány, amely összevetette az e-könyvet olvasó emberek és a hagyományos könyvet olvasók melatonintermelését. Kiderült, hogy az e-könyvet olvasók melatonintermelése késett.

Az a kérdés, mennyi fényt kapunk este. Nincs arról szó, hogy minden égőt le kellene kapcsolnunk este nyolc órakor, csak arról, hogy válasszunk, e-könyvet vagy hagyományos könyvet olvasunk-e, mert a hagyományos könyv kevésbé zavarja meg szervezetünk óráját. Éjszaka a szervezetünk igényének megfelelő fény tompább és vörösesebb színű, akár a régi izzóké volt.