Szívritmuszavar? Kérdezze meg okostelefonját!

A pitvarfibrilláció a felnőtt lakosság körében leggyakrabban előforduló szívritmuszavar. Leggyakoribb tünetei a szívdobogásérzés, mellkasi fájdalom, gyengeség, légszomj, szédülés. Sajnos gyakran előfordul, hogy a betegség panaszok hiányában felismeretlen marad, és diagnosztizálása csak a súlyos következményeként kialakuló stroke után lehetséges.

Egy orvosi technológiával foglalkozó fizikus, dr. Dave Albert – az AliveCor vállalat alapítója – kifejlesztett egy olyan eszközt, amely akár a tünetmentes pitvarfibrilláció felismerésére is képes lehet. Ez a „Kardia”-nak elnevezett találmány tulajdonképpen egy elektrokardiogram, a szívizomzat elektromos aktivitását regisztráló kis eszközön keresztül – egy otthon is egyszerűen kezelhető okostelefon-applikáció segítségével – fontos információt nyújthat egy esetlegesen fennálló szívritmuszavarról.

A KardiaHasználata igen egyszerű: az illető ráhelyezi két vagy több ujját (mindkét kezéről) az eszköz elektródáira és rajta hagyja 30 másodpercig. Ha az eszköz pitvarfibrillációt érzékel, figyelmezteti a felhasználót és további orvosi vizsgálatot javasol.

Dr. Ngai-Yin Chan, a hongkongi Princess Margaret Hospital kardiológusa csapatával előzetes tanulmányt végzett a technológiával kapcsolatban. Az összesen 13 000 vizsgált résztvevő közül több mint 100 embernél fedeztek fel eddig nem ismert pitvarfibrillációt, közülük 66-an a vizsgálat előtt semmilyen panaszról nem számoltak be.

Annak megállapításhoz, hogy a technológia milyen hatással lesz a jövőbeni betegellátásra, még számos vizsgálat elvégzésére van szükség, ugyanis a betegség felismerése önmagában még nem óv meg a stroke bekövetkeztétől, ahhoz a beteg adekvát kezelésére van szükség, hívja fel a figyelmet egy svéd kardiológus.

(Bővebben látható a bemutató videó az AliveCor honlapján.)