Okos a telefon – butább a diák?

Hiába „okos” a telefon, ha a felhasználójának romlanak miatta a jegyei – figyelmeztetnek a szakemberek. Pszichológusok okostelefont adtak diákoknak abból a célból, hogy használják a készüléket tanulásra. Az érintettek azonban főleg facebookoztak és zenét hallgattak rajta. Egy év múlva minden második bevallotta közülük, hogy a mobil elvonta a figyelmét.

Okos a telefon – butább a diák?A texas-i Rice Egyetem munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy a legújabb technológia segíti-e a fiatalokat a tanulásban. A szakértők abban reménykedtek, hogy a megajándékozottak információkeresésre, oktató videók megtekintésére és tanulmányokkal kapcsolatos diskurzusokra fogják használni a készüléket.

A résztvevők lelkesen állították a megfigyelési időszak kezdetén, hogy a telefon segít majd nekik a jobb teljesítmény elérésében, illetve a tanulmányi eredményeik javításában, és biztosan nem fogja elvonni a figyelmüket az iskolai teendőkről.

Egy évvel később azonban bevallották, hogy ennek éppen az ellenkezője lett igaz.

„Meglepődtem” – nyilatkozta a munkálatokat irányító Philip Kortum pszichológus professzor. „Azt hittem, hogy a diákok ezen csoportja azonnal lecsap majd a technológia oktatásban kamatoztatható előnyeire” – tette hozzá.

A pszichológus csapat a megfigyelési időszak elején és végén kérdőívet töltetett ki a résztvevőkkel, válaszaikat pedig pontozták. Minél pozitívabb válaszokat adott valaki, annál magasabbak voltak a pontjaik. Az okostelefon kézhezvétele előtt átlagosan 3,71 pontot produkáltak, egy évvel utána viszont csupán 1,54-ot.

Arra a kérdésre, hogy a telefon eltereli-e a figyelmet, eleinte csak 1,91 pontot adtak, később viszont 4,03-at – olvasható a British Journal of Educational Psychology hasábjain.

A szerzők szerint nem elég a diákok kezébe adni a technológiai vívmányokat, hanem állandó iránymutatást is kell biztosítani nekik mellé.