Sok gyógyszer, de rövidebb élet?

Európában a magyarok szedik a legtöbb gyógyszert, évente 300 millió dobozt. Ez havonta 2,5 dobozt, pénzre lefordítva évente kb. 24 000 Ft-ot jelent személyenként. Biztosan szükségünk van erre?

Új tanácsadónk, Csűrösné dr. Hajda Veronika gyógyszerész, tehát belülről is látja, mennyire rosszul sáfárkodunk az egészségünkkel. Ha pusztán a számokat nézzük, akkor is érdemes elgondolkodni azon, amire itt hívja fel a figyelmet.

Vezetnek a nyugtatók, fájdalomcsillapítók

Az OECD adatai (Organisation for Economic Cooperation and Development, Gazdasági Együttműködés és Fejlesztés Szervezete) adatai riasztóak. Azt mutatják, hogy az első panaszoknál rögtön a tabletták után nyúlunk. Más felmérés alapján is igaz, hogy Európában a magyarok szedik feleslegesen a legtöbb gyógyszert. A felesleges fogyasztás oka, hogy mi, más országokkal ellentétben, az első panaszok megjelenésekor gyógyszerhez folyamodunk, nem mérlegelve a mellékhatásokat. Vezetnek a fájdalomcsillapítók és a nyugtatók.

A születéskor várható időtartam alapján ugyanakkor igencsak a listák végén kullogunk! Hát hogy is van ez? A sok gyógyszer nem javítja az esélyeinket? A várható élettartam 73,8 esztendő, amivel nem sok országot előzünk meg (szintén OECD adat).

Legyünk bátrak, kérdezzünk!

Úgy tűnik, az indokolatlan és túlzott gyógyszerfogyasztás sokkal többet árt, mint használ. A lakosság többsége nincs tisztában a mellékhatásokkal, a kedvező és kedvezőtlen kölcsönhatásokkal. Senki nem magyarázza el, hogy fél maréknyi patikaszer a szervezetben milyen folyamatokat indít, blokkol vagy fokoz. Kívánatos lenne, ha az emberek tudnának és mernének kérdezni, amikor a panaszaikkal orvoshoz fordulnak. A recepteket nem automatikusan váltanák ki, hanem azt átgondolt konzultáció előzné meg. Merjünk kérdezni!

A legoptimálisabb terápia érdekében tájékozódni kell. Senki nem vitatja a gyógyítók túlterheltségét, de egészségünk csak egy van, tanuljunk meg tudatosan sáfárkodni vele. Ne legyünk a listák végén. Ismerjük és alkalmazzuk a rendelkezésünkre álló legoptimálisabb és elérhető terápiákat, a „fehér tabletta” önmagában nem old meg mindent. Legyünk bátrak és öntudatosak egészségünk érdekében.

Csűrösné dr. Hajda Veronika
gyógyszerész, természetgyógyász
Tanácsadás