A pomelo édes, ha a héja ráncos

A pomelo örökzöld fa, a legnagyobb citrusfélék gyümölcsét termi. A pomelo keresztezésével különféle citrusféléket hoztak létre, például a mandarinnal keresztezve keletkezett a narancs, a narancs és a pomelo visszakeresztezésével pedig a grapefruit. Fogyasztásakor ügyelni kell arra, hogy bizonyos gyógyszerekkel együtt szedve kölcsönhatás léphet fel.

Egészséges és kalóriaszegény

A pomelo (Citrus maxima, a „legnagyobb citrom”) kevés kalóriát tartalmaz, tökéletes egészséges uzsonnának. Attól függően, milyen édes a gyümölcs, 100 g pomelóban 25-50 kalória van. A C-vitamin nagy aránya különösen figyelemre méltó: 100 grammonként egy pomelóban kb. 41 mg C-vitamin van. Emellett nagy mennyiségű káliumot, magnéziumot és foszfátot tartalmaz. Szintén pozitívum a magas limonin tartalma, ami serkenti a bélműködést.

Húzzuk le a hártyáját is!

A pomelo különlegességei

A szupermarketben a pomelót általában könnyű felismerni arról, hogy hálóba van csomagolva. Az egzotikus gyümölcs körte alakú, súlya 1/2-2 kg között van, átmérője akár 25 cm is lehet.

A pomelo héja világoszöld vagy zöldes, és nagyon vastag. Októberben, amikor a szezonja kezdődik, vannak rózsaszínű gyümölcsök is, melyek főleg Izraelből származnak. A pomelo más fő termesztési területei Dél-Afrika, Délkelet-Ázsia és Kína. Kínából különösen az úgynevezett „mézes pomelót” importálják.

Hogyan eszik?

Evés előtt hámozza meg a pomelót, és távolítsa el a fehér hártyát, úgy, mint a narancsnál. Ha a pomelo érett, a gyümölcshúsnak édes az íze, egyébként kissé savanykás lehet. Hogy a pomelo édes vagy inkább savanyú, elárulja a héja: ha kissé ráncos, a gyümölcs mézédes.

A meghámozott gyümölcs nyersen fogyasztható: alkalmas gyümölcssalátának vagy reggeli müzlihez. Feldolgozható gyümölcslévé vagy kenyérre kenhető állagúvá is. Aki egzotikusabban szereti, készíthet magának pomelo salátát, ami gyakran megtalálható az ázsiai konyha kínálatában.

Vigyázzunk a vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel!

A grapefruithoz hasonlóan a pomelo is kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel. Sok ember azonban nem tudja, hogy a pomelo fogyasztása nemkívánatos következményekkel járhat. A pomelo összetevői közé tartozik ugyanis a naringin nevű anyag, amely a szervezetben naringeninné alakul át.

Egyéb összetevők kombinációjával a naringenin vérnyomáscsökkentő hatású. A kissé emelkedett vérnyomásnál a pomelo fogyasztása kezdetben pozitív hatású. Vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel együtt azonban a gyümölcsös jelentős problémákat okozhat, mivel a vérnyomás hirtelen csökkenéséhez vezethet. Ezért a pomelot és a grapefruitot nem, vagy csak kis mennyiségben szabad enni, ha vérnyomáscsökkentő gyógyszert szedünk.

A naringin bomlástermékei biztosítják a szervezetben, hogy egy bizonyos enzimet a máj blokkoljon, ezért a szervezetben lévő gyógyszerek a szokásosnál lassabban bomlanak le. Ezáltal ez a gyógyszer fokozott hatásához vagy mellékhatásaihoz vezethet. Aki szívesen eszik pomelót, tisztázza az esetleges mellékhatásokat orvosával, mielőtt bármilyen gyógyszert szed.

(Németből fordította: Koncz László)