Érdemes gyűjteni a bodzavirágot!

A bodzát gyógynövényként már Dioszkoridész, az ókor egyik leghíresebb farmakológusa is használta. Gyökerét vízkór, a leveleit gyulladások esetén ajánlotta. A fekete bodza valóban gyógyhatású, míg a gyalogbodza mérgező. Ma a bodzavirágot elsősorban köptetőként, megfázás ellen és vérnyomáscsökkentésre használják, de kiváló üdítő is készülhet belőle.

A bodza hatóanyagai

Legyen óvatos a nyers, éretlen bodzabogyókkal, mivel mérgező ciánglikozid (sambunigrin) van benne, ami hányingert és hányást okozhat. A levelek és a kéreg is nagy koncentrációban tartalmaz sambunigrint. Ez az anyag csak hevítéssel veszíti el hatását. A teljesen érett bogyók ártalmatlanok. A virágok és a bogyók is tartalmaznak flavonoidokat, pl. rutint vagy izokvercitrint, a virágokban ezen kívül kis mennyiségben tanninok is vannak.

Teának, üdítőnek is finom

Gyógyhatásai

A népi gyógyászatban a virágot belsőleg izzasztóként használják megfázás esetén. Nagyobb mennyiségű forró teát érdemes fogyasztani, különösen este. A tudomány nem észlelt közvetlen verejtékezést okozó hatóanyagot a bodzában. Úgy gondolják azonban, hogy a gyógynövény növeli a izzadságmirigyek ingerlékenységét a hőre – és a verejtékezést valószínűleg a forró folyadék váltja ki. A bodzavirágok köhögés esetén köptetőként hatnak, és vizelethajtó hatásuk is van. Külsőleg gargarizálók és fürdők készítésére használják, valószínűleg a tanninok összehúzó hatása játszik szerepet.

A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag bogyók legfinomabb változatai valószínűleg a gyümölcslevek és lekvárok. A gyümölcslevet népi gyógyászat is használja, mint izzadást előidéző és vízható szert, de jó az isiászos panaszokra is. A levelek és a kéreg használata mérgező hatásuk miatt nem ajánlott.

Homeopátiás készítményként a homeopátiás gyógyszerkönyv szerint adják a légutak gyulladása esetén.

Bodzatea készítése

Így készül az ízletes, gyógyhatású tea:

  • Öntsön csészénként két teáskanál bodzavirágot forró vízbe
  • Hagyja a teát öt percig állni
  • Igyon naponta többször, különösen este 1-2 csésze teát, amilyen forrón csak lehet

A tea alkalmas a megfázás megelőzésére is: e célból poharanként 1 teáskanálnyi virágot használnak. A teát két héten át naponta kétszer, mérsékelten melegen isszuk.

Az Európai Gyógyszerkönyv szerint mind a virágok, mind a bogyók és levelek alkalmasak felhasználásra. Különböző időpontokban szüretelik: a virágokat a virágzás kezdetén, júniusban, a bogyókat csak akkor, ha mélyfekete színűek.

Ha érdeklik a gyógyhatású növények, keresse fel Gyógynövénykeresőnket!

(Németből fordította: Koncz László)