Hűsítő italok forró nyári napokra

A naptáram lapjait nézegetem – már csak benne bízhatok –, az időjárásban egyre kevésbé. Tapasztaljuk, hogy szinte átmenet nélkül tör ránk a forró nyár, furcsán, szokatlan módon. A nagy forróság idején milyen hűsítő italok és milyen ételek segítenek leginkább? Erre a kérdésre válaszolva remek ötleteket ad cikkében Németh Imréné Éva fitoterapeuta természetgyógyász.

Gyógytea-patika otthonra

Nem tudja, milyen típusú teát vagy gyógyteát válasszon? Igaz, hogy ez távolról sem könnyű, hiszen olyan sokféle teával és gyógyteával találkozunk. Fekete, fehér, zöld? Kamilla vagy bodza legyen? Talán egyszerűbb lesz a választás, ha elolvassa az alábbi rövid útmutatót, hogy megtudja, melyikért nyúljon az éppen fennálló tüneteinek kezelésére.

Érdemes gyűjteni a bodzavirágot!

A bodzát gyógynövényként már Dioszkoridész, az ókor egyik leghíresebb farmakológusa is használta. Gyökerét vízkór, a leveleit gyulladások esetén ajánlotta. A fekete bodza valóban gyógyhatású, míg a gyalogbodza mérgező. Ma a bodzavirágot elsősorban köptetőként, megfázás ellen és vérnyomáscsökkentésre használják, de kiváló üdítő is készülhet belőle.

Influenzát is gyógyít a bodzalé

Magyarországon tombol az influenzajárvány, és bár a tünetek kezelésére világszerte használják a bodzát, itthon ritkán hallani jótékony hatásairól. A bodza gyümölcse a betegség megelőzésében és kezelésében is segítségünkre lehet. Ráadásul hazánk Európa egyik fő nemesbodza ellátója, így aki a bogyós gyümölccsel gyógyulna, bármelyik boltban könnyen hozzájuthat.

Bodzatea megfázás ellen

Már az ókor görög orvosai is használták a bodzát gyógynövényként. Dioszkoridész, az ókor egyik leghíresebb farmakológusa ajánlotta a bodzagyökereket vízkór és a leveleket gyulladás ellen. Babonának bizonyult azonban, hogy hánytatóként és hashajtóként alkalmazva is hasznos. Ma főként izzasztószerként használják megfázásoknál.

A misztikus gyógyító: a bodza

Európa-szerte varázserővel ruházták fel és titokzatos hagyományok övezték a bodzát, míg gyógynövényként való használata szinte az emberiséggel egyidős gyakorlat. Gyógyhatásainak se szeri se száma, a talajt is javítja, finom illatú, esztétikus és szinte bárhol megterem.

I. Velencei-tavi Bodzaünnep

2010. május 29-30. között kerül sor a Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Központ ünnepélyes megnyitására egy kétnapos hagyományőrző és -teremtő célú, a környék természeti és kulturális értékeit bemutató rendezvény keretében. A létesítmény ünnepélyes átadása alkalmából fellép Sebestyén Márta, a Honvéd Néptáncegyüttes, majd a Transylmania koncertjével végződik a szombat.