Bodzatea megfázás ellen

Már az ókor görög orvosai is használták a bodzát gyógynövényként. Dioszkoridész, az ókor egyik leghíresebb farmakológusa ajánlotta a bodzagyökereket vízkór és a leveleket gyulladás ellen. Babonának bizonyult azonban, hogy hánytatóként és hashajtóként alkalmazva is hasznos. Ma főként izzasztószerként használják megfázásoknál.

Bodzatea megfázás ellenA fekete bodza egész Európában honos, és erdőszéleken, tisztásokon, valamint árkok partján nő. Afrika és Ázsia egyes részein is megterem. Fa és bokor formájában egyaránt megtalálható, sárgásfehér virágzata édeskés illatú. Ebből lesznek aztán a fekete, apró bogyók. Az Európai Gyógyszerkönyv szerint mind a virágok, mind a bogyók, de még a levelek is alkalmasak gyógyászati célokra.

Betakarításuk különböző időpontokban történik: a virágokat és a leveleket a virágzás idején, júniusban tépik le, a bogyókat viszont csak akkor, ha feketére érnek. Vigyázni kell azonban a nyers, éretlen terméssel, ugyanis ezek sambunigrint tartalmaznak, amiből mérgező kéksav szabadul fel.

A levelekben és a növény kérgében is nagy koncentrációban megtalálható ez a vegyület. Mérgező hatását csak hevítés után veszíti el. A teljesen érett bogyók azonban biztonságosak. A virágok és gyümölcsök flavonoidokat is tartalmaznak, mint például a rutint, a virágokban kis mennyiségű tannin is van.

A bodza gyógyhatása

A népi gyógyászatban a bodzavirágot izzasztóként használják megfázás ellen. Teáját ajánlott nagy mennyiségben inni, különösen este. A tudomány azonban eddig nem igazolta a bodza izzasztó hatását. Feltételezik azonban, hogy a gyógynövény növeli az izzadságmirigyek ingerlékenységét, továbbá, hogy a forró folyadék elősegíti az izzadást. Ezen kívül a bodzavirág köhögésnél köptető hatású és vízhajtó is. Külsőleg gargarizálóként és fürdővízhez használják.

A vitaminban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcs legfinomabb változata a gyümölcslé és a lekvár. A levelek és a kéreg használata azok mérgező volta miatt nem ajánlott. A bodzát homeopátiás készítményként a légutak gyulladásainál használják.

A bodzatea elkészítése

Csészénként 2 teáskanál bodzavirágot kell forró vízzel leönteni, és 5 percig állni hagyni. Naponta többször, különösen este igyunk meg 1-2 csésze forró teát. Megfázás ellen is hatásos, ekkor csészénként 1 teáskanál bodzavirágot használnak; a teát 2 hétig, naponta kétszer, mérsékelten melegen kell inni.

(Németből fordította: Koncz László)