Csokoládéevéssel gyógyíthatnák a cukorbetegséget?

A kakaóban lévő bizonyos vegyületek arra ösztönzik a szervezetet, hogy több inzulint válasszon el, így megfeleljen a szervezet szükségleteinek. Ezeket a vegyületeket fel lehetne használni arra, hogy fenntartsuk a normál vércukorszintet, esetleg késleltessük vagy megelőzzük a 2. típusú cukorbetegség kialakulását – állítják a Brigham Young University kutatói.

Amikor egy ember cukorbeteg, akkor a szervezete vagy nem termel elég inzulint, vagy nem tudja feldolgozni megfelelően a vércukrot. Emögött a béta sejtek hibás működése áll. A béta sejtek dolga az inzulintermelés.

Ezt a gyógyszert szeretnénk!

A Brigham Young University táplálkozástudósai kiderítették, hogy a béta sejtek epicatechin monomerek jelenlétében jobban működnek. Ezeket a vegyületeket a kakaó tartalmazza.

A Virginia Tech közreműködő munkatársai először kakaóvegyületekkel etettek nagy zsírtartalmú táplálékon tartott állatokat. Kiderült, hogy a kakaó összetevői csökkentették az elhízást az állatoknál, és fokozták a képességüket a megnövekedett vércukorszinttel való megbirkózásra.

Ezután a Brigham Young University munkacsoportja vizsgálta meg, mi történhetett sejtszinten, a béta sejtek szintjén. Ekkor jöttek rá, hogy az epicatechin monomerek fokozták a béta sejtek inzulinelválasztó képességét.

Védik a sejteket, növelik az oxidatív stresszel való megbirkózási képességüket. Az epicatechin monomerek a béta sejtek mitokondriumait erősebbé teszik, azok így több ATP-t (energiát) termelnek, és több inzulin termelődik – magyarázza az egyik kutató.

Ezzel közelebb kerültünk ahhoz, hogy élelmiszerben vagy táplálékkiegészítőben hatékonyabban fel tudjuk használni ezeket a vegyületeket, hogy fenntartsuk a normál vércukorszintet, esetleg késleltessük, vagy megelőzzük a 2. típusú cukorbetegség kialakulását – véli Andrew Neilson tanársegéd.

Az új kutatási eredmény a Journal of Nutritional Biochemistry című folyóiratban jelent meg.

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés