A fekete csokoládé védi az egészségünket

Régóta mondják, hogy a csokoládé nem tesz jót nekünk. De minél sötétebb a színe, annál meglepőbb jótékony hatásai lehetnek az egészségre. Egy tanulmányban a kutatók 20 ezer ember étrendjét és egészségét vizsgálták, és megállapították, hogy napi 100 g csokoládé fogyasztása összefüggésbe hozható a szívbetegségek és a stroke alacsonyabb kockázatával.

A fekete berkenye, a csodabogyó

A fekete berkenye Kelet-Európában évtizedek óta megbecsült, mint hatékony gyógynövény. A kis fekete bogyókból készült lekvárt vagy ivólevet nagyanyáink gyakran használták, mert a növény sokféle nyavalya ellen hatásos. Pektinanyagai megkötik és eltávolítják a szervezetből a méreganyagokat, javítják a rossz bélműködést, segít megtartani a sejtek fiatalságát.

Mik is azok a flavonoidok?

A szóval sokszor találkozunk, de a legtöbb ember nem tudja pontosan, mi rejlik a flavonoidok szó mögött. A flavonoidok olyan fitokémiai anyagok (növényi vegyületek), amelyek jótékonyan hatnak az emberi szervezetre, antioxidánsok. Soknak az élettani hatását még nem tárták föl teljesen, de néhány flavonoid tartalmú növényt a gyógyászatban is használnak.

Az alma a kilókat is távol tartja?

A sok flavonoidot tartalmazó zöldségek és gyümölcsök fogyasztása gátolja a hízást. A főként a bogyós gyümölcsökben, az almában, a körtében, az eperben és a retekben megtalálható flavonoidok antioxidáns hatását már régóta ismerjük, az ilyen növényi vegyületekben gazdag zöldségek és gyümölcsök csökkenthetik az élelmiszerekből felszívódó energia mennyiségét.

Bogyós gyümölcsök, citrusfélék a férfierőért

A bogyós gyümölcsökben, citrusfélékben és a vörösborban található biokémiai anyagok segíthetnek a férfiaknak fenntartani az egészséges merevedést. A flavonoidokban gazdag élelmiszerek a merevedési zavar csökkent kockázatával hozhatók összefüggésbe. A flavonoidok a vérerek egészségének megőrzésével segíthetik elő a merevedés elérését és fenntartását.

Teázzon, ha tovább akar élni!

Elfelejtheti a drága pirulákat, az egzotikus növénykivonatokat, mert a legegyszerűbb életelixír nem más, mint a tea. A benne lévő flavonoidok ugyanis védelmet nyújtanak a szívbetegség és a rák ellen. Ezek a növényi vegyületek a csokoládéban, a gyümölcsökben, a vörösborban és a kávéban is jelen vannak, ám a kísérlet során a tea bizonyult a leghatékonyabbnak.

A céklalé javítja az állóképességet

A céklalé fogyasztásának újabb előnyös hatását fedezték fel kutatók. Azt eddig is tudtuk, hogy ez a növény igen egészséges, sőt sokan még rákmegelőző hatást is tulajdonítanak neki. Most kutatók állítják: a céklalé minden eddig ismert módszernél jobban segíti az oxigénfelvételt.