A fekete berkenye, a csodabogyó

A fekete berkenye Kelet-Európában évtizedek óta megbecsült, mint hatékony gyógynövény. A kis fekete bogyókból készült lekvárt vagy ivólevet nagyanyáink gyakran használták, mert a növény sokféle nyavalya ellen hatásos. Pektinanyagai megkötik és eltávolítják a szervezetből a méreganyagokat, javítják a rossz bélműködést, segít megtartani a sejtek fiatalságát.

A növény eredetileg Észak-Amerika keleti részéből származik, Oroszországba a 19. században került. A 20. század közepe óta az akkori Szovjetunióban gyógyító célokra használták. A bogyók fekete színűek, húsuk piros, borsó méretűek, szezonjuk augusztus közepétől októberig van. A bogyókat gyakran használják az élelmiszeriparban piros élelmiszer-színezékként.

A fekete berkenye – vagy aronia – különösen jól alkalmazható magas vérnyomás ellen, a kapillárisok tisztítására, bizonyos típusú gyomorhurutok és -vérzések esetében, a bogyókból készült gyógyszerek formájában. A alábbiakban a fekete berkenye növénye is felhasználható gyógyszerként:

  • allergiák ellen
  • gyomorpanaszok esetén
  • máj- és epebetegségeknél
  • egyes gyermekbetegségeknél

Pozitív hatással van az immunrendszerre, a vérképződésre, valamint a csont- és izomszövet regenerálódására.

Mi van a bogyókban?

Igen sokoldalú, a következőket tartalmazza:

  • folsav
  • vas
  • jód
  • A-provitamin
  • B2-vitamin
  • C-vitamin
  • K-vitamin
  • flavonoidok

A fekete berkenye véd a szabad gyököktől

A modern társadalom számos betegségét instabil oxigénmolekulák váltják ki, amelyeket szabad gyököknek nevezünk. Ezek befolyásolják a sejtek anyagcseréjét és oxidatív stresszt okoznak, ami súlyos következményekhez vezethet, és felgyorsítja az öregedési folyamatot is.

A berkenye gazdag fitokémiai anyagokban, amelyek mindezt ellensúlyozzák. A szabad gyököket nagyrészt antioxidánsokhoz kötik. Mivel a szabad gyökök befolyásolhatják a rák kialakulását, a fekete berkenye rendszeres fogyasztásával ez megelőzhető. Emellett a napsugárzás és a bőrbetegségek okozta károk orvoslására is alkalmas – még sugárbetegség esetén is használják.

Fogyasztása segít megelőzni az érelmeszesedést és az idegkárosodást is, és állítólag pozitív hatása van a mentális betegségekre.

Lé vagy lekvár?

A fekete berkenyének azonban van egy hátránya: viszonylag magas cukortartalma ellenére savanykás-kesernyés ízű, ezért sok ember inkább lé formájában issza, vagy lekvárként keni kenyérre. A lekvárhoz a bogyókat gyakran naranccsal kombinálják.

Nem szabad azonban túlzásba vinni a fogyasztását: naponta elegendő egy pohár vízzel hígított berkenyelé (a tiszta berkenye még mindig viszonylag keserű ízű). A túlzott fogyasztás ugyanis gyomorproblémákat okozhat.

A fekete áfonya bogyóknak alacsony hidrogén-cianid tartalma van, de a kis mennyiségű fogyasztás ártalmatlan. A hidrogén-cinsav tartalom felfőzéssel csökkenthető.

A felhasználás további lehetőségei

Víz helyett a berkenyelé más gyümölcslevekkel is keverhető, vagy limonádéként élvezhető. Őrölt por formában gyakran használják turmixok italok összetevőjeként is.

A berkenyebogyók szárítva is használhatók (mazsolaként). A volt Szovjetunióban a fekete berkenye bogyókat édességek készítésére is felhasználták. Mivel a fekete berkenye késztermékei ritkán kaphatók, saját magunk is kipróbálhatjuk a berkenye recepteket.

Berkenye turmix és fagylalt

  • 400 g fekete berkenye bogyó
  • 1 l nem zsírtalanított t ej
  • 200 g tejszín
  • tetszés szerinti édesítés mézzel vagy cukorral

A megmosott bogyókat turmixgéppel keverjük össze. Az összetört bogyókat finom szitán keresztül szűrjük le, keverjünk hozzá tejszínhabot és tejet. Mindezt verjük fel habosra, és ízlés szerint édesítsük.

Ez és más berkenyés receptek feldobják a nyári partit; a bogyók, tejszínes joghurt, tojássárgája, porcukor és vaníliacukor felhasználásával frissítő berkenyefagylalt készíthető. Tipp: a fagyasztott fekete berkenye elveszíti intenzív, savanyú ízét.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Nyáridő: a bogyótermések ideje