Nyáridő: a bogyótermések ideje

Nyáron érnek a jobbnál jobb bogyótermések, amelyek nyersen ugyanolyan ízletesek, mint gyümölcslé vagy befőtt formában. Érdemes is minél többet fogyasztani belőlük, mert tele vannak friss erővel, vitaminokkal, rostokkal. Különböző fitokemikáliákat is tartalmaznak, amelyeknek antivirális, antioxidáns, gyulladásgátló és vérnyomást szabályozó szerepük van.

Bár sok gyümölcs hordozza nevében a „bogyó” megjelölést, nem mindig felelnek meg ennek a botanikai meghatározásnak. A botanikus ezeket zárt és összetett termésként rendezi.

A zárt termésűek érett állapotban is zárva maradnak, és a magokat gyümölcshús veszi körül. Nem csak a klasszikus bogyók számítanak közéjük, mint a fekete ribizli, áfonya vagy szőlő, hanem pl. a banán, kivi, datolya, uborka vagy a tök is. Ha a termésnek több magháza van, és mindegyik egy bogyószerű gyümölcs, a botanikus összetett termésről beszél – ez viszonylag ritka forma, amelyhez például az alkörmös tartozik.

A földieper, málna szeder ezzel szemben botanikai szempontból nem bogyó, hanem összetett termés. A magok apró kövecskék, amelyek nem a bogyó belsejében ülnek védetten, hanem kívül a termőtesteken.

Még a bodza- vagy borókabogyó sem felel meg nevének – az előbbi a csonthéjasokhoz tartozik, az utóbbi az örökzöld ciprusféle toboza.

Bogyók jótékony hatásai

Eper: C-vitamin, flavonoidok, szalicilsav, tanninok kalcium, kálium, vas. Jó hasmenés ellen, anyagcsere-fokozó, reuma- és köszvény ellenes.

Málna: A-, C-vitamin, rutin, biotin, kálium, magnézium, vas, ellágsav. Lázcsökkentő, vértisztító, csontkötő, jó gyomor-bélhurutnál.

Egres: C-vitamin, szilícium, citromsav, kalcium, kálium, magnézium, pektin. Emésztésjavító, vízhajtó, erősíti a hajat és a körmöt.

Ribizli: C-vitamin, kalcium, kálium, vas, foszfor, citromsav, pektin. Reuma és köszvény ellen, méregtelenítő, antibakteriális, immunrendszert erősítő, vizelethajtó.

Fekete áfonya: C-vitamin béta-karotin, vas, kálium, nátrium, citromsav, pektin, kvercetin, antocianinok. Gyulladáscsökkentő, vérképző, hasmenés, gyomorfájás és hólyaggyengeség ellen.

Vörös áfonya: A-, C-vitamin, béta-karotin, vas, magnézium, kálium, nátrium, rutin, flavonoidok, pektin. Emésztésjavító, koleszterincsökkentő, hasmenés, húgyúti fertőzés, köszvény és reuma ellen, vírusellenes, baktériumölő és gombaölő hatású.

Szeder: vas, kalcium, ellágsav. Méregtelenítő, rákellenes, vérnyomáscsökkentő.

Bodza: antocianinok, flavonoidok, illóolajok, tanninok. A szív- és érrendszer, az ízületek, a szem, a bőr és vese betegségei elleni védőhatás, erősítőszer lázas betegségek, reuma és köszvény ellenes hatású.

Csipkebogyó: C-vitamin, pektin. Antioxidatív, emésztésjavító, gyulladáscsökkentő.

Vörös berkenye: A-, C-vitamin, pektin, tanninok, szorbit. Előnyös a gyomor és a belek számára, antioxidáns, emésztésjavító, gyulladáscsökkentő.

Homoktövis: kvercetin, többször gazdagabb C-vitaminban, mint a citrusfélék. Különböző termékek, pl. gyümölcslevek gazdagítása C-vitaminnal, gyógyászati felhasználás a bőr égés okozta sérülésére és leégésre.

(Németről fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

A fekete berkenye, a csodabogyó