Bogyós gyümölcsök, citrusfélék a férfierőért

A bogyós gyümölcsökben, citrusfélékben és a vörösborban található biokémiai anyagok segíthetnek a férfiaknak fenntartani az egészséges merevedést. A flavonoidokban gazdag élelmiszerek a merevedési zavar csökkent kockázatával hozhatók összefüggésbe. A flavonoidok a vérerek egészségének megőrzésével segíthetik elő a merevedés elérését és fenntartását.

Az American Journal of Clinical Nutrition című lapban megjelent tanulmányukban a kutatók arról számoltak be, hogy a flavonoidokban gazdag étrend követése ugyanolyan kedvező hatással lehet a merevedési zavarra, mint a heti 2-5 órán át végzett gyors séta – számoltak be a Kelet-Angliai Egyetem és a Harvard Egyetem kutatói.

Például a retekA flavonoidok adják a gyümölcsök és zöldségek jellegzetes, élénk színeit. A kutatásból az is kiderült, hogy három flavonoid, az antocianinok, a flavanonok és a flavonok gyakorolják a legkedvezőbb hatást merevedési zavar megelőzésére. Az antocianinok főként az áfonyában, a cseresznyében, a szederben, a retekben és a vörösborban találhatók meg, míg a flavononok és a flavonok a citrusfélékben fordulnak elő.

Azok a férfiak, akik rendszeresen fogyasztották az ezekben a flavonoidokban gazdag élelmiszereket, 10 százalékkal kisebb valószínűséggel tapasztaltak merevedési zavart – mondta a kutatás vezetője, Aedin Cassidy, a Kelet-Angliai Egyetem táplálkozási szakértője.

Ráadásul hetente mindössze néhány adagra van szükség ezekből. A kutatás azonban csak kapcsolatot mutatott a flavonoidok fogyasztása és a merevedési zavar között, nem bizonyított ok-okozati összefüggést a kettő között.

Korábbi kutatások azt mutatták, hogy a flavonoidok javítják a vérerek működését, és csökkentik a vérnyomást.