A céklalé javítja az állóképességet

A céklalé fogyasztásának újabb előnyös hatását fedezték fel kutatók. Azt eddig is tudtuk, hogy ez a növény igen egészséges, sőt sokan még rákmegelőző hatást is tulajdonítanak neki. Most kutatók állítják: a céklalé minden eddig ismert módszernél jobban segíti az oxigénfelvételt.

A cékla eddig megismert jótékony hatása

Régóta tudjuk, hogy az emberi szervezet számos enzimje termel nitrit-oxidokat. De az a tény, hogy a gyomorban is termelődik nitrit-oxid a nyál nitritjéből, viszonylag új felfedezés. Azt azonban csak most kezdik feltárni a tudósok, hogy miként hat a gyomorra a nitri-oxid magas szintje.

Joel Petersson (Uppsala Egyetem Orvosi Sejtbiológia tanszéke) feltételezése szerint a nitrit-oxid stimulálja a gyomor nyálkahártyájának védőmechanizmusát. A gyomornak ugyanis folyamatosan meg kell újítania a nyálkahártya-rétegét. A nyálkahártyában a nitrit-oxid tágítja a vérereket, ezzel fokozva a vér átáramlását.

Petersson állatkísérletei azt mutatták, hogy a táplálékban levő nitrát védi a gyomorfalat a fekély és azok ellen a kisebb sérülések ellen is, amelyeket a gyulladás elleni gyógyszerek okoznak az emésztőrendszerben. Fájdalom és gyulladás esetén az orvosok szokásosan rendelik ezeket a gyógyszereket, amelyeknek sajnos sok mellékhatásuk van: a gyomor- és bélrendszer vérzésétől a fekélyekig. Nitrátban gazdag növények fogyasztásával azonban elkerülhetjük a károsodást – mondja Petersson.

Fontos tudni, hogy ha valaki szájvizet használ, az megöli a baktériumokat. Ezzel a gyomra normális működését rontja, mivel a nitrit-oxid szintje jelentősen csökken.

A célkalé nitráttartalma lenyűgöző hatású

A cékla nitráttartalma köztudomásúan magas. Arra már egy évvel korábban felhívták a figyelmet kutatók (London School of Medicine, Peninsula Medical School), hogy a céklalé csökkenti a vérnyomást. Egy újabb kutatás azonban, amelyet az Exeter Egyetem és a Peninsula Orvosegyetem tett közzé, még ennél is nagyobb és összetettebb hatást tulajdonít a céklalének. Megállapítja: a céklalé növeli az állóképességet, csökkenti az oxigénfelvétel szükségletet – amit semmilyen más ismert módon, még kitartó edzéssel sem lehet elérni. Éppen ezért nagyon hasznos lehet a hosszútávfutók és más, hosszan tartó igénybevétellel járó sportot űzők számára.

A kutatók 8 férfin vizsgálták a céklalé hatását, akiknek életkora 19 és 38 év között volt. Hat napon át napi 500 ml organikus céklalevet kaptak, majd másik 6 alkalommal feketeribizli levét. A kísérleti személyeket teszteknek vetették alá, egyebek között biciklizniük is kellett. A kutatók megállapították, hogy a céklalé hatására kitartóbban voltak képesek biciklizni, és a diasztolés vérnyomásértékük – a szív pihenésének ideje alatti érték – csökkent.

Bár a hatás pontos mechanizmusát nem ismerik, olyasmiről van szó, hogy a céklában levő nitrát a szervezetben átalakul nitrogén-monoxiddá, és csökkenti az edzés oxigén szükségletét. „Le voltunk nyűgözve attól a hatástól, amelyet a céklalé az oxigénfelvételre gyakorolt. Ilyen hatást semmilyen más módon, még edzéssel sem lehet elérni” – jelentette ki a kutató. Érthető hát, hogy tovább vizsgálják a magas nitrogéntartalmú növények hatását.

Ha érdeklik a flavonoidok is, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Mik is azok a flavonoidok?