Mik is azok a flavonoidok?

A szóval sokszor találkozunk, de a legtöbb ember nem tudja pontosan, mi rejlik a flavonoidok szó mögött. A flavonoidok olyan fitokémiai anyagok (növényi vegyületek), amelyek jótékonyan hatnak az emberi szervezetre, antioxidánsok. Soknak az élettani hatását még nem tárták föl teljesen, de néhány flavonoid tartalmú növényt a gyógyászatban is használnak.

A flavonoidok a növényekben található vegyületek, fitokémiai anyagok csoportjába tartoznak. Felelősek a növények színéért, és megvédik őket a káros környezeti hatásoktól. A flavonoidok többsége sárgás színű. Ez is az oka az elnevezésüknek, mert a nevet a flavus (latinul sárga) latin szóból származtatják. Időközben már több mint 6500 vegyület ismert, amelyek alapstruktúrájuktól függően különböző csoportokra oszlanak.

Flavonoidokban gazdag élelmiszerek

A flavonoidok a leggyakoribb aromás vegyületek, amelyek sok gyümölcsben és zöldségben megtalálhatók, nagy részük a növények piros színét adja. Így többek között az alábbi növényekben található sok flavonoid:

  • vörös szőlő
  • alma
  • vöröskáposzta
  • cékla

Mivel a flavonoidok feladata a növények védelme a káros környezeti hatások ellen, a legnagyobb koncentrációban a héjban és a levelekben vannak jelen.

Támogatják a szervezet védekező képességét

A tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy a flavonoidok pozitív hatással vannak az emberi szervezetre, fogyasztásuk támogatja a szervezetet a saját védelmi mechanizmusainak előmozdításában. A flavonoidok úgynevezett antioxidánsok. Ezek képesek semlegesíteni a szabad gyököket (oxigénvegyületek a szervezetben), ezért rákmegelőző hatásúak.

Úgy tartják továbbá, hogy a flavonoidok pozitív hatásúak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Néhány flavonoidnak antibakteriális vagy antivirális hatást tulajdonítanak. Tanulmányok eredményei azt mutatják, hogy az áfonyákban található flavonoidokkal megelőzők a húgyúti fertőzések.

A flavonoidok nemkívánatos hatása

A flavonoidok nemkívánatos hatásaként csecsemőknél előfordulhat a leukémia kockázatának növekedése, ha az anyák a terhesség alatt flavonoid-kiegészítőket fogyasztanak. Nem világos azonban, hogy az étrend-kiegészítők formájában lévő flavonoidok genotoxikus hatással vannak-e az emberre.

Az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás elegendő gyümölccsel és zöldséggel megfelelő mennyiségű flavonoidot biztosít a szervezet számára, és támogatja a természetes védelmet, így a kiegészítők további bevitele általában nem szükséges.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szívesen olvasna még a cékla jótékony hatásairól is, akkor ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

A céklalé javítja az állóképességet