A csokoládé leolvasztja a hasi zsírt

A csokoládé csökkenti a zsigeri zsír arányát – derül ki egy a Nutrition című szakfolyóiratban közzé tett friss kutatásból. Az eredmények alapján a több csokoládét fogyasztó kamaszok testtömegindexe is alacsonyabb volt, a teljes testzsír aránnyal együtt. Egy másik aktuális kutatás szerint a gyakoribb csokievés a felnőtteknél is alacsonyabb BMI-vel jár.

A csokoládé leolvasztja a hasi zsírtA kakaóból nyert édesség egyre nagyobb tudományos érdeklődésnek örvend, mivel esély van rá, hogy szerepet játszhat a szív- és érrendszeri megbetegedések tudatos megelőzésében. 

A tizenévesekre irányuló vizsgálat célja az volt, hogy meghatározza a BMI, a csokoládéfogyasztás, a teljes testzsír és a zsigeri zsír arány összefüggését. A spanyolországi Granadai Egyetem szakértői arra a következtetésre jutottak, hogy a magasabb csokivebitel alacsonyabb hasi zsíraránnyal áll kapcsolatban – ezt a teljes testzsírszázalék, a BMI, a derékbőség és bioelektronikai mérés alapján számították ki. 

Összesen 1 458, tizenkettő és tizenhét év közötti serdülő étrendjét és testalkatát vették górcső alá, akiknek adatait a serdülők táplálkozására irányuló keresztmetszeti vizsgálathoz rögzítették. Az összefüggés olyan tényezőktől függetlenül is fennállt, mint a fizikai aktivitás, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás, a telített zsírsavak és a bevitt kalóriák mennyisége, valamint a nem. 

Az eredmények bizonyítják ugyan, hogy az európai kamaszok körében alacsonyabb testzsírszázalékkal jár együtt a csokoládéevés, ám nem vizsgálták a fogyasztott édesség mértékét.