Együnk bátran csokoládét!

Naponta maximum 10 dkg csokoládé elfogyasztásával csökkenthetjük a szív- és érbetegség kockázatát, legalábbis semmi jel nem utal az ellenkezőjére – mondják a kutatók a British Medical Journalban. A gyulladáskeltő fehérje (CRP) szintje azoknál, akik a legtöbb csokoládét ették, 18 százalékkal kisebb kockázatot mutatott. A csokoládét tehát nem kell kerülni!

21 ezer felnőtt ember táplálkozását követték a kutatásban, azzal a céllal, hogy a táplálkozás és az életmód egészségre gyakorolt hosszú távú hatását megfigyeljék. A kutatás résztvevőit – 9214 férfit és 11 737 nőt – 12 éven át monitorozták. Ez alatt az idő alatt 3013 személynél következett be végzetes vagy túlélt szívbetegség vagy sztrók.

Nem árt egy kis finomságA résztvevők 20 százaléka úgy nyilatkozott, hogy egyáltalán nem eszik csokoládét, de a többieknél a napi fogyasztás 7 g körül volt, de némelyek 100 g-ot is elfogyasztottak. Akik több csokoládét ettek, azok fiatalabbak voltak és alacsonyabb súlyúak, alacsonyabb volt a vérnyomásuk, a vércukruk, és rendszeresebben végeztek fizikai aktivitást. Mint tudjuk, ez mind hozzájárul a kedvező szív- érrendszeri kilátásokhoz.

A több csokoládé nagyobb energiabevitelt is jelentett, több zsírt és szénhidrátot, kevesebb fehérjét és alkoholt a táplálékban. A számítások azt mutatták, hogy azokkal összehasonlítva, akik egyáltalán nem ettek csokoládét, 11 százalékkal volt kisebb a szív- és érrendszeri betegségre a kockázatuk, és 25 százalékkal volt alacsonyabb a halálos kimenetelű kardiovaszkuláris betegségek előfordulása.

A gyulladáskeltő fehérje (CRP) szintje azoknál, akik a legtöbb csokoládét ették, 18 százalékkal kisebb kockázatot mutatott. A legnagyobb csokifogyasztók körében 23 százalékkal alacsonyabbnak bizonyult a sztrók kockázata – még ha tekintetbe vettek is más rizikótényezőket.

Mivel ez megfigyelésen alapuló kutatás volt, ok-okozati következtetések levonása nem lehetséges. (A kutatók rámutatnak: a kérdőíves felmérés mindig magában hord bizonyos mértékű, az emlékezés megbízhatóságra vonatkozó aggályokat, illetőleg az elfogyasztott adagok alábecslését. Emellett az is igaz lehet, hogy a szív- érrendszeri betegségre hajlamosabbak kevesebb csokoládét esznek, mint azok, akik egészségesebbek.)

Mindenesetre, fűzik hozzá: Az összegzett bizonyítékok arra engednek következtetni, hogy a nagyobb mértékű csokoládéfogyasztás alacsonyabb kardiovaszkuláris kockázattal van összefüggésben. Azt is hozzáteszik, hogy a tejcsokoládét, amit kevésbé egészséges választásnak tartanak, sokkal gyakrabban ették a kutatás résztvevői. A csokoládé kedvező hatását valószínűleg ki kell terjeszteni erre a típusra is.

Ez arra utalhat, hogy nemcsak a flavonoidok, hanem más vegyületek is – lehetséges, hogy a tej összetevői –, mint a kalcium és a zsírsavak is magyarázzák a megfigyelt összefüggést. Nem tűnik úgy, mintha bármiféle bizonyíték lenne arra nézve, hogy kerülni kell a csokoládét annak, aki aggódik a szív- vagy érbetegség kockázata miatt.