Sikeres fogyás – étvágycsökkentéssel

Bizonyára már számos diétás hóborttal és veszélyes tablettával próbáltunk megszabadulni a felesleges kilóktól és centiktől, de hosszútávon mind csődöt mondtak a módszerek Hogyan tovább? Itt az idő, hogy valóban kezelésbe vegyük az étrendünket és a testünket, azáltal, hogy végre helyesen szabályozzuk az étvágyunkat. De mire jók az étvágycsökkentő gyógyszerek?

Hogyan tudnánk könnyebben elérni céljainkat? Azon kívül, hogy a kilók varázslatos módon eltűnnek, az étvágy szabályozása segítene a legtöbbet, ugye? Sajnos, a legtöbb ember számára az étvágy szabályozásának az elméleti része könnyebb a gyakorlatba való ültetésnél. Mindannyian szeretnénk, hogy egy tábla csokoládé, egy szelet torta vagy fagyi láttán ne érezzünk semmiféle vágyat, de sokunk számára pszichológiai függőséget okoznak ezek az úgynevezett „vigasztaló ételek”. Vagy keressük a csodabogyókat és egyéb szereket, melyek ripsz-ropsz leolvasztják a zsírt. A rossz hír, hogy ezek sajnos csak a mesében léteznek, a jó hír, hogy van természetes megoldás is.

Általános szabályok fogyókúrázóknak

Az, hogy tudjuk, mit ne tegyünk ugyanannyira fontos, mint az, hogy tudjuk, mit kell tennünk. Hasonlóan, mielőtt megtanulnánk valóban szabályozni az étvágyunkat és a súlyunkat, meg kell tanulnunk azt is, hogy mi nem működik, azért, hogy el tudjuk kerülni. Ha akarnánk, akkor elhatározhatnánk, hogy metamfetamin függővé válunk és igen, csökkenne a súlyunk. Ugyanakkor sok más dolgot is veszítenénk, mint például a fogainkat, a pénzünket és a méltóságunkat. Súlyunk mégis csökkenne. A fenti példa bizonyára el van túlozva, de a fogyásnak nem minden félrevezető módszere ennyire nyilvánvaló. Miután amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer Engedélyező Hivatal (FDA, US Food and Drug Administration) betiltotta az étvágycsökkentőként használt amfetamint, a fogyókúrás tabletták gyártói olyan tablettákat kezdtek gyártani, amelyek óriási, háromszoros adag koffeint, efedrint és fenilpropanolamint tartalmaznak. Amikor ezt a három anyagot összekeverik „az amfetaminok által okozott hatások és veszélyek vetődnek fel” – Stephen Cherniske, a Koffein blues című könyv szerzője szerint.

Fogyasztanak, de drogok

Más szavakkal, a gyártók olyan lehetőséget találtak, amely által az amfetaminhoz hasonló diétás tablettákat szolgálnak a fogyasztóknak, miközben kijátsszák az FDA tiltását. 1982-ben az FDA felfigyelt a történtekre és betiltotta ezeknek az anyagoknak a hármas keverékét. Az újabb étvágycsökkentő hóbortok közé tartozik a fenfluramin, a fentermin (Fen Phen) és az efedrin (Ephedra) keveréke. 1997-ben a Mayo Klinika bejelentette, hogy a fentermin 24 személy esetében okozott szívbillentyű-betegséget, amely pereskedéshez vezetett és nagymértékben kiterjedt a médiára. Sok ember számára a fentermin rokon értelmű a „veszélyessel”. Ám az efedrin hevesen vitatott téma a média és a jogrendszer által. Az FDA kitartott az efedrin tiltása mellett, még akkor is, amikor egy szövetségi bíró a tiltás visszavonása mellett döntött. Mike Adams szerint, az FDA döntése valószínűleg inkább azzal a céljával áll összefüggésben, hogy kétségbe vonja a növényi gyógyszereket a veszélyesebb – de ugyanakkor előnyösebb – vényköteles gyógyszerek javára, mint azzal a komoly vágyával, hogy megőrizze a nyilvánosság egészségét.

Biztonságos-e az efedrin?

Az Egyesült Államokban 155 halálesettel került összefüggésbe. Ugyanakkor figyelembe kell venni azt is, hogy a vényköteles gyógyszerek évente 100.000 halálesettel és 2,2 millió sérüléssel kerülnek összefüggésbe. Eközben az efedrint évezredek óta használják biztonságosan szerte a világon. Az efedrin minden bizonnyal sokkal biztonságosabbnak tűnik, mint a vényköteles gyógyszerek. Az alternatív gyógyászat útmutató listáján sok természetes keverék szerepel, amelyeket étvágycsökkentőként lehet használni. Ilyen keverék például a guar-gumi, az orbáncfű (antidepresszáns is), a Garcinia, a csicsóka és a dália gyökér.

Mi a leghatásosabb természetes étvágycsökkentő?

Az egészséges étrend a legerősebb étvágycsökkentő. Egy egészséges étrendnek növényi alapú fehérjéket kell tartalmaznia. A Minden amit tudnunk kell a fogyásról című könyv szerzője szerint, a fehérjék csökkentik az inzulin szintjét. Ha alacsonyabb az inzulin szintünk, könnyebben tudjuk korlátozni az étvágyunkat (a magas inzulin szint éhségrohamot idézhet elő). A glukóza forradalma című könyvében Dr. Thomas Wolever azt írja, hogy az egészséges étrendnek alacsony glikémiás indexű szénhidrátokat is kellene tartalmaznia. Ezek a szénhidrátok „jóllaktatnak”, és kisebb az esélye annak, hogy túl sokat együnk. Mi több, Dr. Wolever azt írja, hogy „természetes étvágycsökkentőként tekintsünk rájuk”! Ezekhez a természetes étvágycsökkentőkhöz hasonlóan, a fogyókúrás céljainkat, és a kívánt testképünket is könnyebben el tudjuk érni, mint gondolnánk.

(Forrás: Mit kell tudni az étvágycsökkentő gyógyszerekről?)