Alapozás a sportban: táplálkozási tippek és étrend-kiegészítők

Míg a téli, kora tavaszi időszak sokak számára csak a fogyókúráról szól, a sportban ez az alapozás időszaka, ami azonban sokkal összetettebb annál, mint hogy csak fogyókúraként beszéljünk róla. A sportolók között is gyakran előfordul, hogy a versenyek után, az ünnepek alatt, a téli pihenő időszakban felcsúszik néhány kiló – és általában nem izomból…

Az örök fiatalság belülről fakad

Legtöbbünk tudatában kódolt, hogy az embernek meg kell öregednie és az öregség miatt meg kell halnia, de ki mondta azt, hogy valóban meg kell öregednünk? Természetesen, 50 évesen nehéz 20 évesnek látszani, de kitolhatjuk az öregedés korhatárát, korunkhoz képest lényegesen fiatalabbnak tűnhetünk, nem csak operációs úton vagy mesterkélten, hanem önmagunk belső megváltoztatásával és valóban fiatalabbnak is érezve magunkat.

A szív fűszere: kardamom

A kardamom hazánkban még kevésbé közismert, ám annál sokoldalúbb fűszernövény, amely számos gyógyhatással is rendelkezik. Nemcsak ételeinket, italainkat teheti ízletesebbé, de még a leheletünket is felfrissíti. Rágó helyett rágjunk kardamomot!

A csicsóka segít a fogyásban és szépít

A csicsókát sok célra használja az ipar, állati takarmányozásra és emberi tápláléknak is kiváló. Előnyeit a kozmetikai ipar is felismerte, hiszen a csicsóka gumója kiváló regeneráló, hidratáló, bőrnyugtató, bőrtápláló. Ráadásul még a fogyásban is segít és cukorbetegek is fogyaszthatják. Néhány receptet is találtunk, melyek segíthetnek beépíteni az étrendbe ezt nagyszerű zöldségfélét.

Még 5 tipp, hogy ne hízzunk el decemberben

A zöld tea jó hatással van az anyagcserére, az étkezések utáni feketekávé az emésztést segíti, ahogyan a gyümölcs is, ha nem egyszerre élünk velük. A jolly joker pedig az ásványvíz. Íme néhány újabb súlymegtartó tipp a céges bulik és tartalmi együttműködéseket serkentő ebédek szezonjára.

Jó formában az ünnepek alatt is

Már csak két hét van hátra Karácsonyig, 3 hét újévig, és ilyenkor legtöbbünk fejében a nagy ünnepi készülődés forog: ebédek, vacsorák, ajándékok, és csak keveset gondolunk arra, hogy ilyenkor is jó lenne karcsúnak és szépnek maradni, mert kicsit talán fáradtak is vagyunk így év vége felé. Most néhány tippet kínálunk arra, hogyan hozzuk a legjobb formánkat az ünnepek alatt is, és arra, hogyan férjünk bele a szilveszteri ruhánkba.

Mi van a gyorséttermi csirkében? (2.)

Viszonylag könnyen leszokhatunk a gyorséttermi étkezésről, ha utánajárunk, mit tartalmaznak az ételeik és tudatosítjuk magunkban, hogy a pénzben kifizetendő áron kívül mibe kerülhet nekünk. Sokat segíthet, ha némi egészséges, valóban tápláló harapnivalót viszünk magunkkal az útra, arra az esetre, ha megéheznénk. Így könnyebb ellenállni a kísértésnek, a pénzünk és az egészségünk is megmarad.

Tofuval a mellrák ellen?

A szójatermékek – amennyiben fermentáltak – hasznosak az egész szervezetünknek, de különösen a szívünknek. Egyes kutatások szerint akár a mellrák megelőzésében is segíthet és a rák kiújulását is meggátolhatják.

Gyulladáscsökkentő étrend reuma ellen

A „reuma” illetve arthrose vagy krónikus polyarthritis majdnem mindig radikálisan megváltoztatja életünket. Az erős fájdalmak és a mozgás korlátozott volta nem csak az életminőséget csökkentik drasztikusan, hanem gyakran szociális elkülönüléshez is vezetnek. Az érintettek ugyanis nem tudnak a korábbi módon mozogni, és ezért nem mennek el otthonról, keresve más emberek társaságát. Megfelelő táplálkozással a tünetek enyhíthetők, vagy akár meg is előzhető a baj.

Diónyi egészség

Nyakunkon az olajos magvak szezonja, ideje versenybe szállni a fák és bokrok csonthéjas kincseiért a mókusok ellen. A harcban megerősíthet bennünket néhány orvosi tény is. Tudósok nemrégiben bizonyították, hogy azoknak, akik rendszeresen olajos magvakat fogyasztanak, jelentősen alacsonyabb a koleszterinszintjük.