Diónyi egészség

Nyakunkon az olajos magvak szezonja, ideje versenybe szállni a fák és bokrok csonthéjas kincseiért a mókusok ellen. A harcban megerősíthet bennünket néhány orvosi tény is. Tudósok nemrégiben bizonyították, hogy azoknak, akik rendszeresen olajos magvakat fogyasztanak, jelentősen alacsonyabb a koleszterinszintjük.

A kaliforniai Loma Linda Egyetem kutatóinak megfigyelései szerint 7 százalékkal kevesebb „rossz” koleszterin van azokban a diétákban, amelyek napi egy marék olajos magvat is tartalmaznak. Joan Sabaté, a kutatás vezetője így fogalmazott: „Kedvező hatással van a koleszterinszintre egy megfontoltan összeállított diéta, amely kis adagban és sótlanul dióféléket is tartalmaz.”

A diófélék, mint tápanyagraktár

Felejtsük el egy időre, hogy a diófélék kalóriatartalma igen magas (két maréknyi dió 650 kalóriát tartalmaz). Inkább gondoljunk arra, hogy ezek hatalmas tápanyagraktárak. Sok E-vitamint, folsavat, vörösrezet, magnéziumot, aminosavat vihetünk be szervezetünkbe az olajos magvakkal. A szívbetegségek megelőzéséhez nagymértékben hozzájárulnak ezek, a diófélékben található ásványi anyagok, és vitaminok Minden diófélének megvan a maga sajátos hatása az emberi szervezetre. Íme, egy kis összefoglaló erről.

A koleszterincsökkentő mandula, makadámdió és pekándió

A koleszterin a vérben áramló viaszos anyag, melyet a máj állít elő a zsíros ételek lebontása közben. A szívbetegségek és stroke egyik fő okozója lehet, ha túl magas a szintje. Két fajtája ismert. Az egyik az úgynevezett „jó” koleszterin, azaz a nagy sűrűségű lipoproteinek (HDL), a másik a „rossz” koleszterin, vagyis a kis sűrűségű lipoproteinek (LDL). A túl nagy mennyiségű rossz koleszterin (LDL) elzárhatja az artériákat. A kaliforniai egyetem kutatásai bizonyítják, hogy a diófélék segítenek a rossz koleszterinszint csökkentésében. Különösen hatásosnak bizonyult ebben a mandula, a makadám- és pekándió.

A mandula kiugróan nagy hatással van a rossz koleszterinre. Egy 2002-ben készült kanadai tanulmány szerint 9,4 százalékkal csökkent azoknak a pácienseknek a rossz koleszterinszintje, akik napi 74 gramm mandulát fogyasztottak. Egy 2003-ban végzett ausztráliai kutatás szerint 5,3 százalékkal csökkent az LDL, azaz a rossz koleszterinszint a napi 90 gramm makadámdiót fogyasztók körében. A pekándió is az előzőekhez hasonlóan hatékonynak bizonyult.

Mogyoró, az öregedés ellenszere

A mogyoró rendkívül jót tesz a bőrnek, segíti a sejtek megújulását. Rengeteg E-vitamint, esszenciális zsírsavat tartalmaz. Ezek kiváló ellenszerei a ráncképződést elősegítő szabadgyököknek és az öregedésnek. Csoki vagy kekszfélék nassolása helyett fogyasszunk inkább egy-egy marék mogyorót! Természetesen csak mértékkel, legfeljebb heti négy-öt alkalommal.

Brazil dió és a termékenység

A férfiak szervezetében a spermium termeléséhez speciális tápanyagokra van szükség. Ilyen például a szelén is, amit gyakran „kiszippantanak” a szervezetünkből napjaink divatos diétái. Fogyasszunk naponta két-három alkalommal brazil diót, ez pótolhatja a hiányzó szelént.

Földimogyoró és cukorbetegség

Rengeteg tudományos bizonyíték született már azzal kapcsolatban, hogy a földimogyoró fogyasztása hatékony védelmet jelenthet a kettestípusú cukorbetegség, az epekőképződés, valamint egyéb, anyagcserével kapcsolatos betegséggel szemben. A zsírsejteket, azaz a lipideket csökkenti a vérben. Kevésbé roncsolódnak a sejtek, kevesebb gyulladás alakul ki a szervezetben, ha megfelelő mennyiségű (30 gramm, azaz egy kávéskanálnyi) földimogyorót fogyasztunk naponta.

MandulaDiót, mandulát a jó memóriáért!

Napi 45 gramm dió (7-8 dióbél) fogyasztása kiváló ellenszere az idősödéssel járó memóriazavaroknak. A bostoni Tufts Egyetem kutatásai szerint a dióban és mandulában található nagy mennyiségű ómega-3 zsírsavak, polifenolok antioxidánsként viselkedve blokkolják az agyműködést zavaró káros anyagok útját.

Tüdőrák megelőzése pisztáciával

Az E-vitamin egyik formája, a gamma-tokoferol megtalálható a pisztáciában. Ez csökkentheti a tüdőrák kialakulásának kockázatát. A Texasi Egyetem járványtani tanszéke megállapította, hogy a pisztácia mindennapos fogyasztása segítheti a tüdő- és más rákos megbetegedések megelőzését. Egy hathetes vizsgálatban a betegek napi 56 gramm (körülbelül 50 szem) pisztáciát fogyasztottak. Szervezetükben kimutatták a gamma-tokoferol szint egyértelmű növekedését.

Mandulával a plusz kilók ellen

A La fayette-i Purdue Egyetem kutatásai szerint a mandula fogyasztása elősegítheti a fölösleges kilók lefaragását. Egy 2007-ben végzett kutatás résztvevői tíz héten keresztül napi 56 gramm, (24 szem) mandulát fogyasztottak. A vizsgálatban résztvevők nem híztak a megfigyelés idején. A mandula ugyanis telítettségérzést kelt, így a kutatásban résztvevők kevesebb étellel is beérték.

(Forrás: Health in a nutshell, angolból fordította Hunyadi Edit)