Alapozás a sportban: táplálkozási tippek és étrend-kiegészítők

Míg a téli, kora tavaszi időszak sokak számára csak a fogyókúráról szól, a sportban ez az alapozás időszaka, ami azonban sokkal összetettebb annál, mint hogy csak fogyókúraként beszéljünk róla. A sportolók között is gyakran előfordul, hogy a versenyek után, az ünnepek alatt, a téli pihenő időszakban felcsúszik néhány kiló – és általában nem izomból…

Mi az alapozó időszak célja? A sportolók fizikai és szellemi felkészülése a versenyidőszakra, a csúcsforma megfelelő előkészítésével és az időzítés megtervezésével. Sportolóknál a BMI (Body Mass Index) nem igazán mérvadó, mivel a testösszetétel változásait nem érzékeljük (pl. a sportoló megszabadul 2 kg testzsírtól és „felszed” 2 kg izmot a testtömegében, ezt nem is érzékeljük, míg a testzsír-százaléka jelentős mértékben javult). Ezért fontos a testösszetétel mérése és szakember általi kiértékelése, mert így könnyebben meghatározhatók az elérendő testparaméterek és a személyre szabott diétás célok.

Hogyan nyerjünk energiát?

Az egyik leggyakoribb cél ilyenkor a fogyás, ami a testzsírszázalék csökkentését jelenti (az izomtömeg csökkenése nélkül). Hogyan érhető ez el? Személyre szabott mennyiségű és fajtájú edzéssel és megfelelő étrenddel. Az étrendben fontos, hogy elegendő, kissé megnövelt mennyiségű, de maximum 2 g/testtömeg-kilogramm fehérjét tartalmazzon, és relatív zsírszegénységre kell törekedni. A fogyás mértéke 0,5-1 kg/hét legyen, ez az, amit hosszú távon lehet tartani.

A szénhidrátokból könnyen tud a szervezetünk energiát nyerni, így sportoláskor ez elengedhetetlen. Az alacsony szénhidrát tartalmú étrend sportolóknak nem előnyös, folyadék- és izomvesztéshez, energiahiányhoz (esetleg többlethez) vezet. Fontos a gyorsan és lassan felszívódó szénhidrátok kombinálása. Hosszú állóképességi edzés előtt érdemes lassan felszívódó szénhidrátot (pl. zabot vagy teljes kiőrlésű gabonából készült terméket) és gyorsan felszívódó szénhidrátot (egyszerű cukrokat, gyümölcsöket, banánt) is enni. Edzés közben elsősorban a gyorsan felszívódó szénhidrátok előnyösek, hiszen ezekből gyorsan vissza lehet pótolni az elveszetett energiát.

Mi kell az izomépítéshez?

A másik fontos cél az izomépítés, a versenyforma kialakítása. A testtömeg gyarapodása energiadús, fehérjedús, mérsékelten zsírszegény étrenddel valósítható meg. Ideális estben nem a testzsírszázalék, hanem az izomtömeg gyarapszik. Heti 25-50 dkg izomtömeg-növekedés elérése ideális.

A fentiekből láthatjuk, hogy milyen összetettek az étrendi vonatkozások. A sportolóknak a makrotápanyagok mindegyikét kell fogyasztani a csúcsforma kialakításához, és a vitamin- és ásványianyag szükségletük is növekszik.

A Energy termékei közöl sok hatékonyan beilleszthető az alapozó időszak étrendjébe. A STIMARAL magas gyógynövény tartalmával élénkíti a szervezetet, segít a koncentrálásban és a stressz leküzdésében. A KING KONG hozzájárulhat az edzés utáni regenerációhoz és az izomtömeg növeléséhez, és csökkenti a kimerültség érzését Az ORGANIC CHLORELLA és a HAWAII SPIRULINA algák hozzájárulnak a fehérjebevitelhez, vegánoknak szintén jó választás lehet az étrendükből hiányzó aminosavak pótlására. Az ORGANIC MATCHA POWDER szintén teljesítménynövelő hatású, hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, és segítséget nyújthat a testzsír szabályozásában. A RAW AMBROSIA ásványi anyagai és vitaminjai segítenek a tavaszi fáradtság leküzdésében, és megfelelő táplálkozással kombinálva javíthatják az állóképességet. Az ORGANIC BETA POWDER antioxidáns és polifenol tartalma gyulladáscsökkentő, antimikrobiális hatása szintén jól jön ebben az időszakban.

További információ az Energy menüpontunkban és az Energy cég honlapján. Ugyanott ingyenes orvosi és természetgyógyász tanácsadás is igénybe vehető.

(x)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe a következő cikket is:

Fehérjék forrása az Energytől