Fehérjék forrása az Energytől

Azt ma már mindenki tudja, mennyire fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, akárcsak az Energy alapelveiben megtalálható Pentagram szemlélet. A fehérjék nélkülözhetetlen tápanyagok. Miből állnak pontosan? Mit jelentenek az esszenciális aminosavak, és mik ezek? Melyek a fehérjék forrásai? A mostani cikkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A fehérjék a szervezet számára nélkülözhetetlen, energiát adó (1g fehérje 4,1 kcal energiát szolgáltat) tápanyagok. Bizonyos körülmények között különösen fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje fogyasztása, ilyen a várandósság, betegségek (itt persze vannak kivételek), a serdülő- és időskor – valamint a sportolókat sem szabad kifelejteni!

A fehérjék fontos szerepe

Ha nem fogyasztunk elegendő fehérjét, romlik a teljesítmény, és elkezd leépülni az izomzat. De mi is számít elegendő mennyiségnek? Az egészségeseknek szóló táplálkozási ajánlások szerint a nem sportolóknak az ajánlott napi fehérjemennyiség az energiabevitel 12 százaléka. Egészségeseknek 0,8 g fehérjét ajánlott fogyasztani testtömeg kilogrammonként naponta. Ez az arány sportolóknál akár ,maximum 2 g is lehet. Ennél több fehérjét nem ajánlott enni, mert dehidratációt, ingerlékenységet, fáradékonyságot, és egyéb kedvezőtlen hatásokat okozhat, emellett a kiválasztó rendszert is megterheli.

A fehérjék rendkívül sokféle szerepet töltenek be a szervezetünkben: enzimek, hormonok, szállítómolekulák, antitestek, immunanyagok, véralvadási faktorok, szerkezeti fehérjék (a mozgáshoz szilárd vázat biztosítanak), összhúzékony fehérjék (a könnyen változó térszerkezet miatt az izmokban) épülnek fel belőlük.

A fehérjék aminosavakból állnak, amelyekből az emberi szervezet felépítésében 20 féle aminosav vesz részt. Ha ezeken az építőegységeken kívül, a fehérje funkcióitól függően más alkotóegységeket is tartalmaz (pl. cukor részek, lipidek stb.), összetett fehérjéknek nevezzük. Az aminosavak közül 9 úgynevezett esszenciális aminosav, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem, vagy csak nagyon kis mennyiségben képes előállítani ezeket, ezért a normál működés érdekében elengedhetetlen a pótlásuk táplálékokból.

Mikor szükségesek a kiegészítők?

Azokat a fehérjéket, amelyek az összes esszenciális aminosavat a megfelelő arányban és mennyiségben tartalmazzák, komplett fehérjéknek nevezzük. Az inkomplett fehérjékből egy vagy több esszenciális aminosav hiányzik, így kiegészítésre szorulnak. Ez történhet komplett fehérjével, vagy másik inkomplett fehérjével.

A fehérjék legfőbb beviteli forrásai a húsok, a halak, a tej- és tejtermékek, a tojás, a gabonafélék és a hüvelyesek. Ezek közül az állati eredetű fehérjék teljes értékűek, vagyis komplett fehérjeforrások. A növényi eredetűek azonban általában nem tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat. Éppen ezért a húst és/vagy az állati eredetű élelmiszereket nélkülöző táplálkozási irányzatokban fontos felhívni a figyelmet az inkomplett fehérjeforrások megfelelő kiegészítésére.

Az Energy termékei közül jó fehérje-kiegészítési lehetőséget nyújt a HAWAII SPIRULINA POWDER és HAWAII SPIRULINA TABS. A HAWAII SPIRULINA jól felszívódó, növényi eredetű fehérjét tartalmaz, valamint a szervezet számára könnyen felhasználható ásványi anyagok, vitaminok és tápanyagok forrása. ORGANIC CHLORELLA TABS és ORGANIC CHLORELLA POWDER szintén jó minőségű növényi fehérjékben tartalmaz, vitaminban és ásványi anyagokban gazdag, különösen kalciumban, káliumban és magnéziumban.

Felhasznált irodalom:
– Tihanyi András (2015) Sportágspecifikus sporttáplálkozás Krea- Fitt Kft.
– Fred Brouns (2002) Essentials of Sports Nutrition (Second ed.) John Wiley & Sons Ltd.

További információ az Energy menüpontunkban és az Energy cég honlapján. Ugyanott ingyenes orvosi és természetgyógyász tanácsadás is igénybe vehető.

(x)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Mit „tud” a spirulina alga?