Mit „tud” a spirulina alga?

A spirulina egyike a cianobaktériumoknak, amelyeket közkeletű néven kék algáknak nevezünk. Az eddigi legrégebbi fosszilis leletek szerint a cianobaktériumok már 3,5 milliárd évvel ezelőtt léteztek, vélhetően már részt vettek az ősi légköri oxigén létrehozásában, és ezáltal a jelenlegi légkör összetételét is befolyásolják. Lássuk, mit is „tud” valójában!

A spirulina algák nemcsak nagyon régiek, de meg is tudják változtatni megjelenésüket: a víz tápanyagtartalmától és pH-értékétől függően különböző formákban léteznek. Éppen ezért az sem világos, hogy a 35 különféle fajta, amelyek közül a Spirulina platensis a legismertebb, mind ugyanahhoz a fajhoz tartozik-e.

Csodaalga vagy természetes placebo?

A spirulinát – hasonlóan a chlorella édesvízi algához – porok, tabletták és kapszulák formájában étrend-kiegészítőként árulják. Európában a spirulina először a korai 80-as években került az érdeklődés középpontjába mint új, természetes csodaszer a fogyáshoz. Klinikai vizsgálatok azonban nem tudták egyértelműen bizonyítani, hogy lehet fogyni a spirulinával.

A helyzet hasonló más betegségeknél és panaszoknál, amelyeknél a spirulina algának állítólag gyakorlatilag mellékhatás nélküli nagy hatása van. Úgy tartják, hogy pozitívan hat az allergiákra, a rák megelőzése és az immunrendszer erősítéséren, de a szakértők továbbra is óvatosak a megítélésében, mivel további tanulmányokra van szükség hatásuk és mellékhatásaik megállapítására.

Hatás, mellékhatás

Tény: a spirulina algáknak rendkívül magas a fehérjetartalma. A kapszulát és tablettát többnyire vitamin-, kalcium-, vas- és magnéziumforrásként reklámozzák, mivel gazdag ezekben az összetevőkben. Ám gyakran elhallgatják, hogy bár a spirulina algáknak viszonylag magas a B12-vitamin tartalma, ennek csak 20%-át hasznosíthatja az emberi szervezet. A táplálékkiegészítő spirulina tabletták e tekintetben tehát aligha eredményezik a kívánt pozitív hatást.

Természetes méregtelenítés

A spirulina általánosan reklámozott hatása mellett az alga más tekintetben dicséretet érdemel: összetevői alapján az algákat gyakran használják természetes méregtelenítő szerként – természetgyógyászok és fogorvosok például az amalgám kármentesítésre. A spirulina ugyanis abszorbeálja a nehézfémeket, különösen jól a higanyt. A szervezet méregtelenítésével kapcsolatban jelentkező mellékhatások miatt a spirulina algák gyengítő hatása is lehet, ezért többnyire a chlorella és a spirulina kombinációja ajánlott.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Egy igazi szuperétel: HAWAII SPIRULINA