Tofuval a mellrák ellen?

A szójatermékek – amennyiben fermentáltak – hasznosak az egész szervezetünknek, de különösen a szívünknek. Egyes kutatások szerint akár a mellrák megelőzésében is segíthet és a rák kiújulását is meggátolhatják.

Ha nem vagyunk teljesen egészségesek, vagy tartunk a mellrák kialakulásától, akkor érdemes megismerni a szójából készült fermentált, vagyis erjesztett termékek szervezetünkre gyakorolt hatását. Ilyen a tempeh, a tofu, a miso és még néhány más, nem génmódosított szójakészítmény.

Ellentmondó eredmények

Eddig viták folytak a szója egészségre gyakorolt hatásait illetően, ugyanis az ezzel kapcsolatos kutatások nem jártak egyértelmű eredménnyel. A szójában levő izoflavinok kémiai felépítésük tekintetében az ösztrogénhez hasonlítanak. Ha az izoflavinok összekapcsolódnak a sejtek ösztrogén receptoraival, stimulálhatják, de meg is akadályozhatják a szövetek ösztrogén vezérelte funkcióit. Ez magyaráz meg két, egymásnak ellentmondó kutatási megfigyelést. Az egyik szerint a szója fogyasztása csökkentheti a mellrák kiújulását. Más kutatások arra mutatnak rá, hogy a szója tartalmú ételek növelhetik a rák visszatérésének esélyét. Valószínűleg az ellentmondásokat az is okozhatja, hogy nem mindegy, milyen szóját fogyasztunk. Korai pubertást és más problémákat is okozhatnak a GMO szójatermékek.

Kisebb esély a rák kiújulására

Friss kínai kutatások egyértelműsítik az eddigi megfigyeléseket. A szója olyan nők szervezetében csökkenti a mellrák visszatérésének kockázatát, akik ösztrogén-pozitív tumorral rendelkeznek. A kutatásban két csoportba sorolt önkéntes páciensek eredményeit hasonlították össze. Az egyik csoport a lehető legkevesebb mennyiségű szóját fogyasztotta. A másik csoport tagjai a lehető legnagyobb mennyiségben ettek szója tartalmú ételeket, napi nyolcszor. A kutatás eredményei szerint 33 százalékkal kisebb a rák kiújulásának esélye azoknál a pácienseknél, akik nagy mennyiségű szóját fogyasztottak.

A szójafogyasztás hatása keleten és nyugaton

20101104-misoDr. Banu Arun, az MD Anderson Rák Központ genetikai központjának társigazgatója így reagált az eredményekre: „A tanulmány segít, hogy egy lépéssel előbbre jussunk a jelenlegi helyzetből. A kutatás bebizonyította a szója pozitív hatásait. További kutatásokra ösztönöz bennünket. Az új kutatásokba még több pácienst kell bevonnunk. Így kaphatunk még pontosabb információkat a szója rákos megbetegedéseket csökkentő hatásáról. A kutatásban részt vett páciensek közül a legnagyobb mennyiséget fogyasztók napi 59 milligramm szója izoflavint fogyasztottak, míg akik a legkevesebbet ették, napi 6,5 milligrammot. Egy átlagos amerikai napi 1-3 milligramm mennyiséget fogyaszt csupán. Ezt érdemes szem előtt tartaniuk azoknak a nőknek, akik a mellrák kockázatával néznek szembe és szükség szerint növelni a napi szójatej- vagy tofu fogyasztásukat. A nyugati népesség körében a szójafogyasztás hatása különbözhet, ugyanis itt eleve kisebb a napi átlagos szójabevitel. A kutatásban résztvevő kínai páciensek életük során eleve több szóját fogyasztottak, tehát már a szövetek kiindulási állapota is kedvezőbb lehet. Egyéb populációk körében végzett kutatások során ugyanakkor a mell és egyéb szervek szöveteibe kerülő nagyobb mennyiségű szója esetleg más, eddig nem tapasztalt következményekkel járhat.

Szójával hatékonyabbak a rák ellenes szerek?

Az eddigi eredmények rámutatnak, hogy az izoflavinok más módon is pozitívan befolyásolhatják szervezetünk működését. A kutatásban résztvevő páciensek mindegyike hormontartalmú rák elleni gyógyszeres kezelés alatt állt. Néhány kutató szerint lehetséges, hogy a szója csupán a gyógyszerek hatékonyságát fokozza, egyidejűleg megakadályozza a rák terjedését is. Ennek bizonyítására azonban még további kutatások szükségesek. Olyanok, amelyek kiderítik, milyen ideális napi étrend és szójamennyiség szükséges ahhoz, hogy a leghatásosabban harcolhassunk a rák ellen.

Csak óvatosan!

Arra a kérdésre válaszolva, hogy biztonsággal fogyaszthatnak-e tofut és egyéb szójatartalmú ételeket azok a nők, aki tartanak a mellrák kialakulásától, dr. Arun igennel válaszolt: „Nyugodtan együnk szóját. A mértéktartó fogyasztás szervezetünk hasznára válhat. Elővigyázatosan térjünk át bármilyen, a mellrák kiújulási kockázatát csökkentő szójás étrendre mindaddig, amíg nincs konkrét tudományos bizonyíték a szója nyugati populációkra gyakorolt hatását tekintve.

(Forrás: Study: Eating Tofu to Fight Tumors?, angolból fordította Hunyadi Edit)