Zöld tea a házi szépségápolásban

A zöld tea köztudottan az egyik legegészségesebb ital. Hatékony tápanyagai miatt számos egészségvédő jó tulajdonsága van. Antioxidáns tartalma segít a rákmegelőzésben, a tea serkenti az emésztést, koffeintartalma energetizál és javítja az agyműködést. Ez csak néhány a belső előnyei közül, de a tea a szépségápolásban is segítségünkre lehet. Nézzük, hogyan!

Megelőzhető-e a rák probiotikumokkal?

Az utóbbi években egyre nő az érdeklődés a probiotikumok felhasználása iránt – mind a betegségek megelőzése, mind gyógyításuk terén. A jótékony baktériumoknak az emberi szervezetre kifejtett előnyös hatásait tudományos vizsgálatok is alátámasztják. Napjaikban már gyógyszerként is kaphatók, és persze a természetgyógyászok már régóta ajánlják őket.

Megelőzhető-e a rák probiotikumokkal?

Az utóbbi években egyre nő az érdeklődés a probiotikumok felhasználása iránt – mind a betegségek megelőzése, mind gyógyításuk terén. A jótékony baktériumoknak az emberi szervezetre kifejtett előnyös hatásait tudományos vizsgálatok is alátámasztják. Napjaikban már gyógyszerként is kaphatók, és persze a természetgyógyászok már régóta ajánlják őket.

Nagyobb eséllyel élik túl a rákot a házas emberek

Egy friss tanulmány szerint a házas rákbetegek körülbelül 20%-kal kisebb eséllyel halnak meg három éven belül, mint az egyedülálló rákbetegek. Ráadásul a házasokban 17%-kal kisebb valószínűséggel alakul ki áttét is, ami arra utal, hogy esetükben a rákot korábban diagnosztizálják, és nagyobb eséllyel részesülnek időben a megfelelő kezelésekben.

Halandóvá változtatják a ráksejteket

Van egy bizonyos összetevő néhány növényi élelemben: az apigenin, ami véget vet a mellráksejtek halhatatlanságának – állapították meg az Ohio State University kutatói. A ráksejtek úgy tudnak osztódni megállás nélkül, hogy meggátolják azt a folyamatot, amely normálisan, a ciklus végén a bennük rejlő program szerint halálra ítélné őket. Az apigenin a mellráksejteknél leállítja ezt a gátlást.

Hogyan ismerjük fel időben az emlőrákot?

Az emlőrák a nők körében a leggyakoribb rosszindulatú daganat. Minden félelem ellenére vannak azonban jó hírek is: egyre inkább egyértelművé válik, hogy a nők maguk is sokat tehetnek azért, hogy az emlőrák ne követeljen emberéletet. Az 1 cm-nél nem nagyobb csomók 10 nő közül 9-nél gyógyíthatók. Ha a daganat nagyobb 2 cm-nél, a gyógyulás aránya már csak 60 százalék. Ezért fontos a korai felismerés.

Ami a szívnek jó, az a rákot is megelőzheti

A legfrissebb eredmények szerint a kardiológusok által ajánlott hét egészséges szokás nem csak a szívbetegség, hanem a rákos megbetegedések kockázatát is csökkentheti. Ha valaki mind a hét szokást követi az Amerikai Szív Társaság ajánlásai közül, több mint 50 százalékkal csökkentheti a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát is. Ráadásul az előny halmozódik, vagyis minden további ajánlás követésével tovább csökken a rák kockázata.

A kemoterápia növeli a rák ellenállását?

Szerepet játszhat a bélflóra a rák növekedésében? A legújabb kutatások szerint a válasz óvatos igen. A Nature szakfolyóiratban arról számolnak be, hogy olyan mikrobafüggő mechanizmusokat fedeztek fel, melyekre egyes rákfajták gyulladásos reakcióval válaszolnak, és ez segíti a fejlődésüket és növekedésüket. Ezek a felfedezések új bepillantást nyújtanak arra vonatkozóan, hogyan tudják a rákos sejtek kikényszeríteni a szervezet gyulladásos reakcióit – a mikrobáktól függő immunsejtek kiszipolyozásával.

Az anyatej véd a gyermekkori rákbetegségek ellen

A szoptatás előnyei jól ismertek, de az még eddig rejtély volt, hogyan védhet az anyatej a rák különböző formái ellen. A Journal of Human Lactation – az anyatejes táplálással foglalkozó folyóirat – ismerteti a felfedezést: az anyatejben nagy koncentrációban található egy rákellenes tulajdonságú oldott fehérje (TRAIL, azaz Tumour Necrosis Factor Related Apoptosis Inducing Ligand).

Fokhagyma, a csodafűszer

Egy gerezd fokhagyma, a rákot távol tartja. De még ennél is többet tesz. Fogyasztásával növelhető a szexuális pontenciál – persze, csak ha a szaga nem éppen ellenkezőleg hat.